400 pædagoger forventes fyret

En undersøgelse, som pædagogernes landsforbund har foretaget af kommunernes budgetter, viser, at knap 400 pædagogstillinger forventes at gå tabt som følge af folkeskolereformen, der træder i kraft til sommer.

ARKIVFOTO. Skolereformen medfører, at kommunerne får brug for færre pædagoger. BUPL har regnet ud, at 400 medlemmer på landsplan vil miste deres job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter sommerferien møder landets folkeskoleelever, lærere og pædagoger ind til en nyreformeret folkeskole. En ny undersøgelse fra Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) viser, at der sandsynligvis er mindst 400 pædagoger, der vil stå uden arbejde, når klokken ringer ind.

»Det, som nogen af vores medlemmer har frygtet, får de desværre bekræftet. Ifølge den her undersøgelse vil der nemlig blive færre pædagogstillinger, og det er direkte i strid med intentionerne med folkeskolereformen, der netop understreger betydningen af, at man fik pædagogerne mere med i skolen, hvor de sammen med lærerne skulle være med til at skabe den nye varierede skole,« siger BUPLs formand Henning Pedersen.

Undersøgelsen viser, at der blandt de 85 kommuner, undersøgelsen omfatter, forventes at blive nedlagt pædagogstillinger i 13 af kommunerne. Samtidig har det i 39 af kommunerne ikke været muligt at finde ud af, om reformen vil efterlade skolerne med færre, flere eller et uændret antal pædagoger.

»Selvom de her 400 ikke er det fuldstændig eksakte tal, så kan man godt forestille sig, at det tegner et billede - også for dem, der ikke har svaret. Og det er jo så et minus, der yderligere skal lægges til. Så lige nu ser det altså ud som om, at der vil ske afskedigelser, der er direkte imod reformen,« siger Henning Pedersen.

Hos BUPL peger man på, at der i aftaleteksten om kommunernes økonomi i 2014, som er indgået mellem Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen, er lagt an til, at reformen skulle kunne gennemføres ved, at »de nuværende lærere, børnehaveklasseledere og pædagoger vil kunne varetage de ekstra timer«. 

Af BUPLs undersøgelse fremgår det, at nogle kommuner har valgt at nedlægge pædagogstillinger i skolefritidsordningen og på fritidshjemmene for i stedet at bruge ressourcerne på at oprette nye lærerstillinger. Og det er også i orden, mener KL.

»Folkeskolereformen lægger jo op til stigende serviceudgifter, så der er ikke lagt op til, at der samlet set vil være færre lærer- eller pædagogstillinger. Men det er klart, at når skoledagen bliver længere og SFO-tiden kortere, så vil der blive brug for færre pædagoger i SFOerne, som til gengæld skal bruges i den understøttende undervisning. Men det er jo så op til kommunerne at vurdere, i hvilket omfang man vil bruge lærere eller pædagoger,« siger KLs formand for Løn- og Personaleudvalget, Michael Ziegler og uddyber.

»Jeg tror bestemt ikke, at det har været meningen at afskedige pædagoger, men der kan være en udfordring i at skabe sammenhængende stillinger for pædagogerne. Så spørgsmålet er jo i høj grad, om kommunerne kan lave nogle gode kombinationsstillinger, men jeg tror altså ikke, at man kan tegne et korrekt overblik over fyringer og ansættelser endnu«.

Tidligere har undervisningsminister Christine Antorini (S) i et folketingsvar til Frank Aaen (Ø) understreget, at der er enighed om, at de nuværende lærere og pædagoger skal kunne varetage de ekstra undervisningstimer, som reformen indeholder, men at »det ikke er muligt at angive omfanget af det pædagogiske personale, der vil skulle anvendes«.

Christine Antorini vil ikke kommentere sagen torsdag.