40 ulve har strejfet rundt i Jylland

De fleste af de 40 ulve, der er fundet spor efter i Jylland gennem de seneste to år, er strejfende hanulve på jagt efter en mage. Samtidig viser ny forskning, at det primært er rådyr, der er på ulvens menu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op mod 40 ulve har inden for de seneste par år sat deres poter i den jyske muld. Det viser en opgørelse fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet.

Kun en af de 40 ulveindivider er en genganger, som derfor kan betragtes som fastboende, oplyser forskerne bag opgørelsen.

De fleste af ulvene er hanner, mens kun fire af dem er hunulve. Endnu er der ikke fundet ulvehvalpe i den danske natur, men det kan være på vej, oplyser forskerne.

Der er overvejende tale om strejfende unge hanulve, der hovedsagligt kommer fra det nordøstlige Polen, og som har været på jagt efter en mage.

Det er især i Midt- og Vestjylland, Thy og Sydjylland, at ulvene har opholdt sig, oplyser forskerne i en pressemeddelelse.

Forskerne har også undersøgt ulvenes fødevalg ved hjælp af DNA-analyser af ulveafføring. Det viser sig, at rådyr, dådyr og kronhjorte udgør størstedelen af de danske ulves føde.

Seniorforsker Aksel Bo Madsen fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, fortæller, at der ikke er fundet rester af husdyr i de undersøgte ekskrementer.

Men man ved dog, at husdyr - eksempelvis får - har været på ulvens menu.

»Vi har dog ved hjælp af DNA-analyserede spytprøver fra dødfundne husdyr dokumenteret, at husdyr har været på ulvens menu i Danmark. Men denne undersøgelse bekræfter vores antagelse om, at husdyr er en ubetydelig fødekilde for ulvene, hvis der hegnes på en forsvarlig måde,« siger Aksel Bo Madsen.

Undersøgelsen viser også, at ulvene i Jylland har suppleret kosten med især smågnavere som skov- og markmus, frugter som æble og kirsebær og majs – sandsynligvis fra vildtfoderpladser. En enkelt andefugl er også gledet ned.

Undersøgelsen præsenteres i den seneste udgave af Jydsk Naturhistorisk Forenings magasin Flora & Fauna.