3F: Ufaglærte skal ikke betale topskat

Danmarks største fagforbund 3F har ændret holdning til topskat. Formand Poul Erik Skov Christensen er utilfreds med, at mange af hans ufaglærte medlemmer betaler topskat og ønsker beløbsgrænsen hævet.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stadig større andel af 3Fs ufaglærte medlemmer betaler topskat, og det får nu forbundsformand Poul Erik Skov Christensen til at droppe sin hidtidige modstand mod at hæve beløbsgrænsen for, hvornår lønmodtagerne ryger op i den ”dyre” skattegruppe.

- Jeg synes, at vi skal hæve beløbsgrænsen så meget, at vi sikrer os, at ufaglærte håndværkere ikke skal betale topskat. Det virker lidt forunderligt, at folk, der ikke tjener så meget, bliver ramt, siger Poul Erik Skov Christensen.

Ifølge en opgørelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), så er det hver fjerde af 3Fs medlemmer, der betaler topskat. Men det har aldrig været hensigten med skattesystemet, mener 3Fs formand.

- Topskatten er jo ikke lavet for at ramme ufaglærte og håndværkere. Derfor er det nødvendigt med en skattereform, som selvfølgelig skal have en social fordelingsmæssig profil, siger Poul Erik Skov Christensen.

De nye toner fra 3F-formanden kommer i forbindelse med, at LO-fagbevægelsen er på vej med et samlet skatteudspil, som anbefaler at grænsen for, hvornår der betales topskat hæves med 50.000 kroner. I dag er grænsen sat ved en årsindkomst på 347.000 kroner.

- Jeg synes, det er vigtigt, at der er tale om fuldt finansierede skattelettelser. Vi går ikke ind for ufinansierede skattelettelser ligesom regeringen, siger Poul Erik Skov Christensen, der tidligere har kritiseret regeringens uddeling af skattelettelser i hårde vendinger.

Så sent som sidste år afviste 3F-formanden, i modsætning til kammeraterne i Dansk Metal, at det ville være en god ide at hæve topskatte-grænsen for at få danskerne til at arbejde noget mere.

- For det første er det sådan, at mange af dem, der betaler topskat, er ansat på fast løn og vil derfor ikke kunne motiveres til at arbejde mere, ved at topskatten bliver lempet. Den anden ting er, at jeg synes den omfordeling, som en flytning af topskatten vil gøre i forhold til de svage i det her samfund, er udtryk for en ulighedstankegang, som jeg faktisk ikke mener vi bør fremme, lød det dengang fra Poul Erik Skov Christensen til DR Nyheder/ Penge.

Nu er der ros til SF for, at partiet i forgårs rykkede sig tilsvarende på skattespørgsmålet ved også at foreslå beløbsgrænsen for topskat hævet med 50.000 kroner.

- Jeg synes, der er positivt, at SF kommer med det her indspil om et så vigtigt et tema. Og jeg kan ikke bruge Enhedslistens kritik af SF til noget i den forbindelse. Det er for let bare at stå udenfor og vaske hænder, siger 3F-formanden.

Han mener, det er helt naturligt at LO-fagbevægelsen samler kræfterne om at nå til enighed et fælles skatteudspil. Men Poul Erik Skov Christensen vil ikke kommentere på detaljerne i det interne LO-notat, som Berlingske Tidende er i besiddelse af, før LOs top har taget stilling til det på et møde i morgen.

- Vi laver overenskomster for at sikre vores medlemmer en god lønindtægt, og det er klart at vores medlemmer er interesserede i, hvad de får ud af den efter skat. Derfor er det et vigtigt emne for fagbevægelsen. siger han.