36 år og Facebook-maskinstormer

36-årige Kamma Lund Jensen er en sjældenhed. Hun har aldrig været bruger af de sociale medier. Selv om alle andre hele tiden er på, føler hun ikke selv et behov for at være med.

Foto: Sara Gangsted. 36-årige Kamma Lund Jensen har svært ved at finde de dårlige sider af at vælge de sociale medier fra. »Når jeg kigger andre over skulderen, siger det mig ikke rigtig noget. Som årene går, tænker jeg faktisk mere og mere, at det ikke er noget, jeg behøver,« siger hun.
Læs mere
Fold sammen

Det er det værste billede af sig selv, hun kan forestille sig. Den situation, hvor hun er taget på legepladsen for at bruge tid sammen med sine to sønner, men ender med hovedet gemt væk i telefonen på en bænk i stedet for at kigge på eller lege med.

For mens andre har det okay med at rette opmærksomheden mod skærmen, hader Kamma Lund, når det sker.

»Der er ikke noget mere flovt, end når de kommer over og beder dig om at lægge telefonen væk,« fortæller hun.

Selv om Kamma Lund Jensen sagtens kan bruge mere tid med opmærksomheden rettet mod telefonen end hun ønsker, er det ikke de sociale medier, som trækker i hende. Den 36-årige manuskriptredaktør, østerbroer og mor til to har nemlig aldrig været på hverken Facebook, Twitter, LinkedIn eller nogle af de mange andre sociale medier, som de fleste i dag er storforbrugere af. Hun er maskinstormer i en tid, hvor stort set alle andre hele tiden er online.

»Jeg har aldrig rigtig bidt på. Det er en frygt for at blive distraheret i mit liv. Hvis jeg var på Facebook, tror jeg alligevel ikke, at jeg ville være meget aktiv. Jeg ville mere være en, der surfede rundt og så, hvad andre lavede. Og så ville jeg føle, at jeg var en passiv beskuer på andres liv.«

Alle er på

Når Kamma Lund Jensen fortæller, at hun ikke er på Facebook, bliver folk altid meget overraskede. Og reaktioner er mange. Fra drillerier om, hvorfor hun nu skal være på tværs til det opfordrende »kan du ikke bare kan se at komme på?«.

»De ser mig som kritisk, lidt konservativ og nok også lidt dum,« siger Kamma Lund Jensen.

For de fleste har en forestilling om, at hun går glip af et sjovt fællesskab ved ikke at være på de sociale medier. Men sådan føler hun det slet ikke selv.

»For et par år siden vidste jeg ikke, hvad der foregik på Facebook. Jeg havde ikke en særligt god fornemmelse for, hvad det var for et medie. Men nu er det jo alment kendt, hvordan det fungerer. Når jeg kigger andre over skulderen, siger det mig ikke rigtig noget. Som årene går, tænker jeg faktisk mere og mere, at det ikke er noget, jeg behøver,« siger hun.

Alle i Kamma Lund Jensens omgangskreds er på Facebook. Hvis der skal planlægges arrangementer med hendes veninder, foregår det ofte ad den vej.

»Så skal jeg have føleren ude og sige til dem, at de skal huske mig. Det er jo faktisk irriterende for dem. På et tidspunkt skulle jeg også selv arrangere en polterabend, hvor jeg fik alle til at bruge deres gamle hotmail-adresse. Og det lykkedes altså at planlægge det hele uden om Facebook.«

Vi tjekker telefonen hele tiden

Kamma Lund Jensen indrømmer, at det også er frygten for at blive afhængig, der afholder hende fra at være på sociale medier. Hun tror nemlig, at hvis hun havde en Facebook-profil, kunne hun hurtigt komme til at bruge for meget tid på det. For hun kender det allerede. Det der med at bruge for meget tid på telefonen er ikke noget, som kommer med sociale medier.

»Jeg tror, at jeg tjekker min netbank en gang om dagen, også selv om jeg ikke har brugt mit kort. Jeg ved ikke, hvorfor jeg gør det. Men jeg tror, at fordi vi kan tilgå alt, så gør vi det,« siger hun.

Når hun går en tur, lader hun for det meste telefonen blive hjemme. Hun føler, at hun kan mærke, om den er med i tasken. Der er en anden ro omkring hende, når hun ikke altid kan kontaktes. De små pauser fra telefonen er noget, som hun tænker meget over. Derfor kan det også irritere hende meget, at alle hele tiden skal tjekke deres telefoner.

»Jeg bliver rigtig ærgerlig over at se, hvordan folk sidder med deres telefoner, når de er midt i en lækker middag. Det er vildt mærkeligt. Jeg bliver også lidt ked af det, hvis jeg taler med en, som begynder at tjekke sin telefon midt i samtalen. Jeg synes, det er en dårlig attitude. Det er måske lidt overfølsomt at blive ked af det, fordi folk tænker ikke over det. I dag er det bare sådan, at man kigger på sin telefon, lige meget hvad der sker.«

»Hvornår bliver det for fjollet?«

Kamma Lund Jensen har svært ved at finde de dårlige sider af at vælge de sociale medier fra. Selvfølgelig ville det være lidt lettere, når hun skulle i kontakt med sine veninder i udlandet. Men fordelene opvejer ulemperne i hendes regnskab.

»Jeg føler, at jeg er selektiv. Jeg er ikke med, så jeg behøver ikke at forholde mig til det. Det er rart. For jeg ved godt, at det også flyder med irrelevant information derinde,« fortæller hun.

Hun har to drenge på tre og syv år. Skolearrangementer eller kontakt til de andre forældre føler hun ikke, at hun går glip af, fordi hun ikke er på Facebook. Det meste foregår på skolens intranet. Nogle forældre skriver, hvilke legepladser de tager på, så man lettere kan mødes. Der kunne det nogle gange gå lidt hurtigere. Men hun synes ikke, at det ville gøre den store forskel.

Når hendes børn en dag bliver gamle nok til selv at skulle begå sig på sociale medier, vil hun heller ikke holde dem tilbage.

»Jeg vil ikke forsøge at sige, at de ikke skal det. Jeg vil hellere prøve at være interesseret og spørge til, hvad de oplever derinde. Selvfølgelig vil jeg gerne kunne følge med i, hvad der foregår de steder, de er. Men jeg føler ikke, at jeg behøver at have en profil for at kunne tale med dem om det,« forklarer hun.

Kamma Lund Jensen ser ikke sig selv på Facebook i løbet af den kommende tid, men hun vil heller ikke afvise, at det lige pludselig kan ske.

»Jeg har da tænkt, hvornår bliver det for fjollet? Jeg synes jo ikke, at andre skal lade være. For mig er det bare ligegyldigt. Jeg behøver det ikke. Men eksisterer mail og sms ikke en dag, så går jeg også på Facebook.«