3463 tager omstridt indfødsretsprøve landet over

Mindst 32 spørgsmål ud af 40 skal være rigtige for at bestå, når flere tusinde onsdag tager indfødsretsprøven.

3463 personer skal onsdag forsøge at svare rigtigt på mindst 32 ud af 40 spørgsmål i indfødsretsprøven.

De kan blive spurgt om alt fra Kalmarunionen, kongehuset, fastelavn, Arne Jacobsen og det danske valgsystem i den omstridte test, som holdes to gange årligt på sprogcentre landet over.

Indfødsretsprøven er et af kravene for at få tildelt dansk statsborgerskab og skal dokumentere ansøgernes kendskab til dansk kultur, historie og samfundsforhold.

Forrige gang den blev holdt, i juni 2016, blev den kritiseret fra flere sider.

Her bestod kun hver tredje af de 2359 deltagere, og det affødte stor diskussion om testen.

Den var for svær, lød det blandt andet fra sammenslutningen De Danske Sprogcentre.

- Der er 40 spørgsmål, og op mod 10-15 spørgsmål er af en karakter, hvor man må stille sig selv spørgsmålet: Hvad er egentlig tanken med dem?

- De kræver paratviden på et detailniveau, hvor det nærmest bliver ligegyldigt, sagde formand Poul Neergard efterfølgende.

Særligt ét spørgsmål skabte overskrifter. Her skulle deltagerne svare på, hvornår den første film om Olsen-Banden havde premiere. Var det i 1968, 1970 eller 1971?

Det rigtige svar var 1968, men svarmulighederne lå meget tæt på hinanden, lød kritikken.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) udtalte efterfølgende, at man nok burde kigge på, om man kunne rette prøven en anelse til.

- Spørgsmålet om Olsen-Banden er helt klart et af de spørgsmål, der skal rettes lidt til, sagde hun til DR.

Og da de 3359 deltagere, som havde meldt sig til prøven et halvt år senere, skulle tage testen i december, var Olsen-Banden igen at finde blandt spørgsmålene.

Denne gang var det dog ikke årstal, men et navn, som de skulle ramme rigtigt: Hvad hedder instruktøren, der instruerede den populære filmserie om Olsen Banden og tv-serien "Matador", lød spørgsmålet?

Svaret var Erik Balling. Og noget tyder måske på, at flere ramte rigtigt. I hvert fald bestod dobbelt så mange i december som i juni.

Prøven foregår fra klokken 13-13.45 på 51 sprogcentre.

Svarene til 35 af de 40 spørgsmål kan man finde i det lige knap 150 sider lange baggrundsmateriale, som deltagerne har kunne terpe på forhånd.

/ritzau/