32 steder i hovedstaden skal undersøges for sundhedsskadelig forgiftning

Danske Regioner er i dag kommet ud med en oversigt over 145 lokaliteter rundt i landet, der skal undersøges for det sundhedsskadelige stof PFOS.

Jorden omkring brandskolen i Korsør har været forurenet på grund af øvelser med brandslukningsskum. 186 borgere har spist kød fra køer, der har græsset i området. De har store mængder af det sundhedsskadelige stof PFOS i kroppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det ikke længere kun i Korsør, at PFOS bliver en kendt betegnelse.

Danske Regioner har i dag offentliggjort et overblik over brandøvelsespladser i Danmark, der skal undersøges for forurening med det sundhedsskadelige stof PFOS.

145 tidligere og nuværende brandskoler rundt i hele landet skal undersøges. De har tidligere gjort brug af brandskum med PFOS, det nu er forbudt at bruge.

Arbejdet med at opspore giftstoffet startede, da det viste sig, at 187 borgere i Korsør havde spist PFOS-holdigt kød, der var blevet forgiftet på grund af brandsluksningsskum fra en nærliggende brandskole.

Kræftfremkaldende, ødelæggende for immunforsvaret og hormonforstyrrende. Det er bare nogle af de sundhedsskadelige konsekvenser, det har at indtage stoffet.

I Region Hovedstaden er der 32 steder, der skal undersøges for forurening.

Tidligere fredag lød det i pressemeddelelsen fra Danske Regioner, at der endnu ikke var påvist forurening.

»Vi er nødt til at undersøge pladserne meget grundigt, før vi kan sige, om de er forurenede, og om det i så fald har en indflydelse på menneskers sundhed eller drikkevand,« siger formanden for Danske Regioners Udvalg for Miljø og Ressourcer, Heino Knudsen, i pressemeddelelsen fra Danske Regioner.

Familien Rasmussen er en af de familier, der har spist kød fra kvæg, der har græsset i et område, hvor jorden har været forurenet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Ingen bekymring – endnu

Cecilie Roland har i flere år spist kød fra køer, der var forgiftet på et PFOS-forurenet område i Korsør. Hun har spist kødet, mens hun var gravid med sine to døtre.

Datteren på to år er altid syg, og den mindste har allerede været indlagt to gange.

Cecilie Roland mistænker PFOS for at være synderen.

Hendes historie er bekymrende, men ifølge Danske Regioner er der ikke grund til bekymring for andre endnu.

Bente Villumsen er leder af videnscenter for Miljø og Ressourcer hos Danske Regioner.

Hun understreger, at resultaterne er foreløbige, og man endnu ikke kan sige, om PFOS har en påvirkning på dem, der bor tæt på.

»Jeg tror ikke, man skal ryste i bukserne for, om man er blevet forgiftet,« siger hun.

Men hun mener dog stadig, at det er enormt vigtigt, at det bliver undersøgt til bunds. For det kan i sidste ende løbe ud af vandhanerne.

»Vandværkerne analyserer det vand, de sender ud til borgerne. Men de skal være mere opmærksomme. Det er vandforsyningens ansvar og opgave at tjekke, om der er PFOS i det vand, vi drikker. Det ville jeg ikke være bekymret for,« siger hun.

Der er to typer af risiko, når man bor på en forurenet grund. Den ene er, at stoffet kan fordampe, og man indånder det. Det er ikke bekymringen om PFOS, mener Bente Villumsen.

»Den anden er kontaktrisiko: Hvis man dyrker gulerødder i sin have, eller hvis man har små børn, der spiser jord. Det er den type forurening, man skal være nervøs for,« siger hun.

Men som det ser ud nu, skal man ikke være bekymret, hvis man bor som nabo, kun hvis man bor på den pågældende grund. Og dér er der stadig ikke nok grund til bekymring, da undersøgelserne fra Danske Regioner kun er foreløbige, mener Bente Villumsen.

Hvornår borgere vil blive klogere på om, de skal bekymre sig eller handle anderledes, er stadig uvist.

»Det skal gå så hurtigt som muligt, men vi kan ikke sætte en præcis tidshorisont. Det er noget, næste fase vil give os svar på,« siger Heino Knudsen fra Danske Regioner:

»Det er en stor og vigtig opgave, vi står med her, derfor sætter vi også hårdt ind.«

Kommunerne skal nu tage stilling til, om de kan give et påbud til forureneren på de forskellige lokaliteter. Et påbud om selv at rense op efter forureningen, hvis nødvendigt.

Hvis forureningerne er »herreløse«, vil regionerne gå ind i sagen.