31 nye kommuner rammes af restriktioner: Nu indfører myndighederne hurtigtest

Der er registreret rekordmange coronasmittede det seneste døgn.

 
31 nye kommuner rammes nu af restriktioner, og myndighederne indfører hurtigtests. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Endnu flere danskere må forberede sig på endnu flere restriktioner på grund af coronavirus.

Det og meget mere fremgår af de mange oplysninger, der i løbet af dagen er kommet frem i blandt andet Berlingske forud for torsdagens pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og hans partifælle beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Magnus Heunicke oplyser på pressemødet, at der ifølge Statens Serum Institut (SSI) fra onsdag til torsdag er registreret yderligere 3.132 positive tilfælde af covid-19 på baggrund af over 110.000 prøver.

»Det højeste antal under hele epidemien,« siger han.

Han tilføjer, at 918 nu er døde med coronavirus, og antallet af indlagte er steget med 28 procent på en uge, så 342 nu er indlagt med covid-19.

Han oplyser også, at de stramninger, der fra onsdag gælder i 38 kommuner, nu bliver udvidet til yderligere at gælde alle kommuner i Region Sjælland og Region Midtjylland samt Trekantsområdet og Aalborg fra fredag klokken 16 til foreløbig 3. januar.

»Der er et begyndende pres på sundhedsvæsenet i de tre regioner,« siger han:

»Vi forventer, at smitten vil stige yderligere de kommende dage. Budskabet er klart. Smitten skal ned. Vi er klar til at udvide med flere kommuner og yderligere stramninger.«

Dermed er 69 kommuner og 79 procent af befolkningen underlagt yderligere stramninger.

Ministeren tilføjer, at der nu også vil blive taget hurtigtest i brug, og at den første vaccine kan være i brug kort efter nytår.

»De er effektive,« siger han om hurtigtest:

»Fordi de giver et hurtigt svar, så man hurtigt kan sætte ind. Men de er ikke lige så nøjagtige, som dem vi anvender i sundhedsvæsnet. De er ikke en erstatning for de andre test, men endnu et våben.«

En opgave, som regionerne »sammen med private virksomheder skal finde ud af at løse« ifølge ministeren, der forestiller sig, at disse test skal bruges i længere tid.

Jul med coronavirussen

»Juledagene og nytår skaber optimale forhold for virus at sprede sig. Vi har ikke prøvet at holde jul med coronavirus før,« siger Magnus Heunicke.

Han henviser til erfaringer fra efterårsferien, hvor smitten steg, fordi folk var tættere sammen. Han opfordrer derfor til, at man følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger om fejring af blandt andet jul.

Desuden rykker Region Sjælland og Region Midtjylland op i risikoniveau fire ud af fem mulige i det nationale varslingssystem for coronavirus. Region Hovedstaden har siden fredag været på niveau fire.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understreger, at sundhedsvæsenet »endnu ikke er udfordret«.

Ifølge ham er belægningen på covid-19-afdelingerne i snit på landsplan 35 procent, på intensivafdelinger 13 procent.

En million om ugen

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger, at regeringen og arbejdsmarkedets parter tidligere er blevet enige om at udvide den netop aftalte lønkompensationsordning til hele landet.

»Ordningen kommer nu til at gælde i hele landet og i alle brancher. Det er den naturlige konsekvens, når så mange kommuner nu bliver pålagt restriktioner, så virksomheder ikke bliver overladt til sig selv,« siger han.

SSIs direktør, Henrik Ullum, siger, at det nu er muligt at teste 13 procent af befolkningen hver uge.

Men der er behov for mere, understreger han, og derfor oprustes der, så der ved udgangen af januar kan testes op mod en million danskere om ugen.