31-årig kvinde i Syrien kæmper for at få sit danske statsborgerskab tilbage: »Jeg prøver ikke at bryde sammen«

Det var især et særligt interview i en artikel bragt i Weekendavisen, som fik udlændinge- og integrationsministeren til at fratage en i dag 31-årig kvinde sit danske statsborgerskab. Nu forsøger hun – som den første – at få retten til at omgøre beslutningen.

Børn leger på en af jordvejene i den kurdiske fangelejr al-Roj i det nordøstlige Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aparte ordveksling fandt sted tirsdag formiddag i Østre Landsret. Retten havde gjort klar til at afhøre sagens hovedperson på et videolink fra al-Roj-fangelejren i Syrien.

Storskærmen var rullet ned, advokaterne havde iført sig landsretskåber, dommerne og pressen sad klar. Repræsentanter fra begge parter – én fra Foldschacks advokatkontor og en »repræsentant fra Rigspolitiet« – var rejst til fangelejren.

Men timerne gik, og forbindelsen virkede ikke.

»Det er det muliges kunst,« vrissede advokat Søren Horsbøl Jensen fra Kammeradvokaten, som repræsenterer Udlændinge- og Integrationsministeriet.

»Det var jer, der skulle stå for det her,« vrissede advokat Knud Foldschack tilbage, som repræsenterer sagens hovedperson: En 31-årig (dansk-)marokkansk kvinde, som 26. november 2019 fik frataget sit danske statsborgerskab administrativt.

Kvinden har anlagt en civil sag mod Udlændinge- og Integrationsministeriets for at få retssystemet til at omgøre beslutningen.

Sagen er den første af fem anlagte klagesager, efter ministeriet har frataget i alt 11 personer deres danske indfødsret. Sagen om den 31-årige kvindes statsborgerskab er dermed første gang, retssystemet skal tage stilling til sagerne om administrativ fratagelse af statsborgerskab.

»Jeg prøver ikke at bryde sammen«

Hen ad eftermiddagen kom der hul igennem til Syrien, og kvinden tonede kortvarigt frem på en storskærm med håret slået ud.

Men ingen hørte en lyd, for højttalerne virkede heller ikke. I stedet måtte advokaterne skiftes til at holde en iPad med lyden skruet op, mens den øvrige forsamling i retssalen spidsede ører:

»Jeg er i al-Roj-lejren i det nordlige Syrien. Jeg er i en bygning, i et venteværelse. Der står en masse vagter uden for døren.«

Knud Foldschack spurgte kvinden om hendes nuværende situation i fangelejren.

»Som I nok har set i nyhederne og på tv, er der forfærdeligt hernede. Der er ikke trygt. Der er sikkerhedstrusler hele tiden,« sagde kvinden.

Hun mistede stemmen, da hun fortalte om sine børn, som hun håber engang at kunne tage med sig til Danmark, hvor hendes familie bor:

»Jeg prøver ikke at bryde sammen. Det har jeg ikke råd til nu. De har det ikke godt. De er trætte, underernærede, stressede. De er bange hele tiden. De er utrygge…«

Forbindelsen hakkede, mens hun fortalte om teltbrande, manglende lægehjælp og om kloakken, der flyder på gaderne. Om trusler og voldelige overgreb.

Frihed i kalifatet

Ifølge Kammeradvokatens processkrift i sagen var Udlændinge- og Integrationsministeriets begrundelse for at fratage kvinden hendes statsborgerskab især – »navnligt, men ikke kun« – den 31-årige kvindes udtalelser i et ellers anonymiseret interview bragt i Weekendavisen 8. marts 2019.

I Weekendavisens artikel fortæller den her anonymiserede kvinde, hvordan hun i 2014 blev gift i Danmark med Rawand Dilsher Taher, hvorefter parret rejste til Syrien og tilsluttede sig Islamisk Stat. Hun er blandt andet citeret i artiklen for at sige, at hun »aldrig (kommer) til at føle den samme frihed som i kalifatet«.

I Østre Landsret bestrider den 31-årige ikke, at det er hende, der udtaler sig i artiklen, men hun afviser at svare på spørgsmål om, hvad hun foretog sig i Syrien, eller hvor hun opholdt sig.

Ifølge Kammeradvokatens processkrift blev kvindens i dag afdøde mand, Rawand Dilsher Taher, karakteriseret af den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, som et »betroet medlem af Islamisk Stat med tilknytning til ledelsen«. Han blev dræbt af et amerikansk missil i et droneangreb 7. december 2015. Hans hustru, den i dag 31-årige kvinde, blev ifølge PET efterfølgende gift med en afghansk Islamisk Stat-soldat.

Tvunget til interviews?

​Under afhøringen af hende borer Knud Foldschack i, under hvilke forhold det er foregået, når kvinden har givet interviews til medier i fangelejren.

»Der kommer soldater til teltet og siger, at man skal komme afsted. Så tager man sit tøj på og kommer afsted. Man får ikke at vide, hvad man skal forberede sig til, og man får ikke et valg,« sagde den 31-årige kvinde tirsdag.

Har du sagt nej og er blevet tvunget til at stille op til interviews?

»Ja, ja, det har jeg. På et tidspunkt havde jeg corona og var syg. De kunne se det. Jeg fik intet valg. Jeg skulle komme op. Man gør, hvad der bliver sagt, for at undgå problemer«.

Retssagen fortsætter onsdag og torsdag.