Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Således kan Statens Serum Institut (SSI) i en ny opgørelse over antallet af smittetilfælde med klamydia i 2009 konstatere, at der sidste år blev opdaget knap 30.000 nye tilfælde af klamydia. Det er næsten det samme antal smittede som året før, men godt 4.000 flere end i 2007 og over 8.000 flere end i 2004.
Blandt de smittede sidste år var bl.a. 194 piger på 14 år.
Dertil kommer et ukendt antal unge, der er smittede uden at vide det. Dermed er der trods nationale klamydiakampagner og tilbud om hjemmetest til unge i flere kommuner stadig alt for mange tilfælde af klamydia, der ubehandlet kan føre til bl.a. barnløshed.
Langt de fleste smittede er mellem 15 og 29 år, og ifølge SSI tyder de mange smittetilfælde »på en mangelfuld anvendelse af kondom, da klamydia er en markør for usikker sex«. Ifølge chefkonsulent Steen Rank Pedersen fra Kommunernes Landsforening (KL) er seksualundervisningen i folkeskolen et oplagt sted at styrke arbejdet med at forebygge klamydia.
Han erkender, at »undervisningen varierer fra kommune til kommune og fra skole til skole«. Bl.a. fordi seksualundervisning hører til de såkaldte timeløse fag, som skolerne dog er forpligtede til at undervise eleverne i.
»Det er vigtigt, at kommunerne har fokus på den seksuelle sundhed blandt unge i forbindelse med deres forebyggelsesarbejde,« siger han.
Seksualundervisningen foregår i de ældre klasser, og skolerne kan bl.a. benytte sig af undervisere fra foreningen Sex og Samfund. De tager ud på skolerne og hjælper til med undervisningen, der af nogle lærere bliver oplevet som problematisk.
»Men det er nødvendigt med en indsats efter folkeskolen. Mange af de 15-årige, der er i den alder, hvor de er ved at forlade skolen, har endnu ikke haft deres seksuelle debut. For dem bliver oplysninger om klamydia, f.eks. hvordan de kan blive testet, først rigtig relevante senere,« siger projektmedarbejder Jeppe Hald fra Sex og Samfund.