30 millioner kroner skal hjælpe ofre for tsunami i Grønland

Danske støttekroner til boliger og hjælp til at skabe nye tilværelser er på vej til Grønland efter tsunami.

Jordskred og efterfølgende Tsunami i Grønland har skabt massive problemer og menneskeliv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forsvaret
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen vil støtte Grønlands selvstyre med 30 millioner kroner til nye boliger og hjælp til de ramte efter tsunamien 17. juni. Det oplyser Statsministeriet.

»Vi står sammen i rigsfællesskabet. Derfor har jeg også fulgt indsatsen efter naturkatastrofen tæt,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en pressemeddelelse.

»Jeg håber, at statens bidrag kan hjælpe de berørte borgere i Grønland med at få genskabt trygge rammer og komme videre i deres liv efter den tragiske katastrofe.«

Det var et stort jordskred, der 17. juni forårsagede en voldsom tsunami. Den kostede både menneskeliv og ødelagde boliger, erhvervsgrundlag og tilhørssted for de fleste borgere i bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit.

Danske og grønlandske myndigheder samarbejder om beredskabsindsatsen. Grønlands selvstyre har reserveret 70 millioner kroner til udgifter til genhusning af de berørte borgere.

De 30 millioner kroner, som regeringen vil søge Folketingets tilslutning til at støtte Grønlands med, skal sikre nye boliger og hjælp til at skabe en ny tilværelse for de berørte.

Derudover har det grønlandske selvstyre et ønske om at undersøge risikoen for alvorlige fjeldskred nærmere. Regeringen afsætter ti millioner kroner til undersøgelsen.

»Forsvaret, politiet og GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, red.) har sammen med de grønlandske myndigheder ydet en ekstraordinær indsats, som jeg har den allerstørste respekt for.«

»Kim Kielsen (Grønlands landsstyreformand, red.) har over for mig udtrykt, at han deler min anerkendelse af danske myndigheders indsats i forbindelse med naturkatastrofen,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han oplyser, at beredskabsindsatsen fortsætter, så længe der er behov og ønske om det.