3-dages Weekend fredag, lørdag og søndag, hvorfor ikke?

Overalt i verden eksperimenterer virksomheder med kortere arbejdsuger, og forslag om en tredagesweekend udløste stor debat under den britiske valgkamp.

Danmark Dengang 1957. Mand nyder solen i en medbragt liggestol og cyklen parkeret ved siden af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulf Nilsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad kunne man ikke bruge en ekstra ugentlig fridag til – i sommerhuset, på golfbanen, i haven, på pubben eller bare på sofaen?
Ideen om at inddrage fredagen i weekenden er for de fleste så tillokkende, at man skal være sur arbejdsgiver eller nationaløkonom for at være imod. Og måske ligger den ekstra fridag ikke så fjernt ude i fremtiden.

Mens ledende politikere herhjemme kun taler om, at vi skal arbejde mere og gå senere på pension, så er dagsordenen en helt anden ude i verden.
Her bliver et nyt begreb, en tredagesweekend, diskuteret livligt. Det sker både fordi en række grønne og røde partier har sat den forlængede weekend på den politiske dagsorden, og fordi flere store virksomheder som Google og Amazon har eksperimenteret med en firedagesarbejdsuge.

Mange mindre virksomheder har allerede indført den kortere arbejdsuge herhjemme, heriblandt marketingsbureauet IIH Nordic på Amager. Her trådte tredagesweekenden allerede i kraft for fem måneder siden. Det handler om at holde på medarbejderne, mener direktøren.
»Jeg kunne vælge mellem at dele mere af overskuddet med medarbejderne, så de fik flere penge mellem hænderne. Men jeg vil hellere dele det, som efter min vurdering er mere værdifuldt. Nemlig tid,« sagde administrerende direktør Henrik Stenmand dengang til Berlingske.

Partiet De Grønne i Storbritannien gik i begyndelsen af juni til valg på en tredagesweekend. Selv om partiet gik tilbage og ikke ligefrem profiterede af det forjættende forslag, så skabte det stor debat. To af partiets kandidater, Caroline Lucas og Jonathan Bradley, skrev i et indlæg i avisen The Guardian om alle fordelene ved en tredagesweekend.

Når robotterne og den kunstige intelligens for alvor slår igennem, vil det være svært for mange at finde arbejde, mens andre arbejder for meget, forudså de to kandidater.

Desuden bliver folk både gladere og sundere af at arbejde mindre, de får mere tid til det, de godt kan lide. Der bliver mindre stress, mere tid til at tage sig af hinanden, og der bliver større lighed mellem kønnene, fordi mænd kan tage sig mere af husarbejdet. Og så videre.

Forfatteren bag bestselleren »Generation X«, Douglas Coupland, fortalte i et interview med The Guardian, at han ikke har haft fast arbejde siden 1988.

»Og jeg prøver stadig at komme mig oven på traumet. Ni til fire-job er barbariske. Det mener jeg virkelig. Jeg tror at vi en dag vil se tilbage på ni til fire-jobbet på samme måde, som vi ser på børnearbejde i det 19. århundrede,« sagde Coupland i inter­viewet.