29-årige Mathias er konspirationsteoretiker: »Det er en meget, meget ensom kamp«

Kampen om en ny samfundsorden er en ensom en af slagsen, fortæller Mathias Kristoffer Brodka, der er konspirationsteoretiker. Samfundet begår forbrydelser mod menneskeheden, mener han, og det kan komme så vidt, at han føler sig nødsaget til at gribe til våben.

Mathias Brodka er konspirationsteoretiker og medlem af partiet JFK21. Han er af den opfattelse, at magthaverne i verden ikke ønsker det bedste for befolkningerne, og at samfundets vigtige institutioner er i lommen på store selskaber, der betaler for at gennemføre løgnagtige dagsordener. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

29-årige Mathias Kristoffer Brodka er bange.

Med sin robuste statur på omtrent to meter, sit mørke fuldskæg og lange mørke hår bærer han ingen fysiske kendetegn på en mand, der har noget at frygte.

Men den er helt gal, og han ser det overalt. Han forstår ikke, hvorfor i alverden folk dog bare er ligeglade. Han vil have svar, og når han ikke får dem, bliver han vred.

»Jeg er vokset op med en mor, der stiller spørgsmål. Jeg er vokset op med en mor, der ikke finder sig i noget, så jeg har lært af hende at sige fra, hvis jeg ser noget, der ikke er okay. Den, der tier, samtykker,« siger han.

Han tager plads i et afsides hjørne af et brunt værtshus i Husum i udkanten af København. Han er tydeligt ikke i vante omgivelser, men griber muligheden for at aflevere en pamflet til en af barens gæster. Han drikker sjældent, men i mangel af bedre muligheder søger han ly for hovedvejens larm til et interview.

Han er i Husum for at føre valgkamp for partiet JFK21, som han er medlem af. Partiet går til valg på et væld af mærkesager, der udspringer af en murrende mistillid til systemet.

Mathias Kristoffer Brodka hiver sin telefon op af lommen og lægger den på bordet. Han stoler ikke på telefonen, men han vil gerne optage samtalen, for han stoler heller ikke på intervieweren.

Kræver svar

Hvad skal du egentlig bruge det (lydoptagelsen, red.) til?

»Hvad skal jeg bruge det til? Tag for eksempel Information, som skrev en artikel om JFK21. Det er min største frygt, når jeg indgår i et interview sammen med dig. Jeg kender ikke dig, og du virker sympatisk, men det gjorde journalisten, der var til det foredrag, også,« siger han.

Artiklen, Mathias Kristoffer Brodka henviser til, er fra Dagbladet Information fra 20. januar sidste år, og havde overskriften: »Mads Palsvig fra partiet JFK21: ’Hillary Clinton er pædofil og Dan Jørgensen er sadomasochist’«.

Mads Palsvig er partiets formand, og det er ham, som Mathias Kristoffer Brodka arbejdede for at få i Folketinget.

Mathias Kristoffer Brodka er konspirationsteoretiker. Han er af den opfattelse, at magthaverne i verden ikke ønsker det bedste for befolkningerne, og at samfundets vigtige institutioner er i lommen på store selskaber, der betaler for at gennemføre løgnagtige dagsordener.

Mathias Kristoffer Brodka, medlem af partiet JFK21

»Hvis jeg bliver truet på mit liv, så er det selvfølgelig klart, at så må man gribe til våben og forsvare sig«


Selv er han i tvivl om betegnelsen, for han gør sig meget umage med ikke at være det.

»Jeg er interesseret i at få svar på mine spørgsmål. Og når jeg ser noget, der ikke hænger sammen, så stiller jeg spørgsmål og kræver svar,« siger han.

Hans blik vandrer lejlighedsvis fra Berlingskes diktafon over til hans mobiltelefon. Jagten på svar blev hos ham, som hos mange andre, fostret, da to passagerfly fløj ind i World Trade Centers tårne den 11. september 2001. Det politiske efterspil blev benzin på et bål, som endnu ikke er slukket.

I årene, der fulgte, forsøgte han at leve et ganske almindeligt liv.

»Jeg var ung, og jeg havde travlt med at score damer og hygge mig, og jeg levede et vildt liv, gik til fester og levede meget normalt. Men et eller andet i baghovedet lå og ulmede. Jeg tænkte. 'Det der, det kan jeg simpelthen ikke forstå'. Også fordi min storebror tog i krig mod terror. Min storebror var i Afghanistan to gange, og det havde jeg det skidt med. Jeg var bange for at miste min bror,« siger han.

En dør blev sparket ind

Ti år efter 11. september i 2011 så han en mand i TV, som fik brikkerne til at falde på plads. Det var Niels Harrit, der er kemiker og en af de mest fremtrædende modstandere af den officielle forklaring omkring terrorangrebet i New York.

»Jeg skyndte mig at finde ud af, hvor han holdt foredrag, og det viste sig, at han holdt foredrag i Roskilde kort tid efter. Så gik jeg op og snakkede med ham og sagde: 'Hej, hvad kan jeg gøre, hvordan kan jeg bidrage til det her?' Så begyndte jeg at arrangere foredrag i Roskilde, Køge og Næstved,« siger Mathias Kristoffer Brodka.

Døren, der før stod på klem, blev sparket ind, og jo mere han ledte, desto flere ting tålte ikke et nærmere eftersyn.

»Siden jeg begyndte at interessere mig for konspirationer, er det hele bare blevet mere og mere råddent. Jo mere jeg kigger på, hvordan ting bliver trukket ned over hovedet på befolkningen, kan jeg bare se, at der sker ting,« siger han.

Beviserne lå der, mener Mathias Kristoffer Brodka, han havde jo selv set dem. Han havde hørt Niels Harrit fremlægge evidensen for en sammensværgelse fra en stormagt, som Danmark blev ved med at samarbejde med.

11. september førte til NATO, som førte til internationalt samarbejde. Fødevarer, forskning og til sidst mobilt netværk. Det hele er råddent, mener han.

JFK21s vigtigste mærkesag er en afskaffelse af 5G-mobilnetværket, som et enigt Folketing har vedtaget skal udrulles for at give den bedste og hurtigste dækning i landet.

Når Mathias Kristoffer Brodka taler om 5G, gør han en alvorlig mine.

Kriminalitet og kattevideoer

»Allerede 3G er farligt. Det er sundhedsskadeligt og en del af årsagen til, at et stærkt stigende antal børn har adfærdsvanskeligheder. Der findes mennesker, der er internt fordrevne i Danmark på grund af mobiltelefoni,« siger han.

Med sin kone, datter og nyfødte barn bor han i Roskilde, hvor han har boet hele sit liv, men han fortæller, at den tid snart er forbi:

»Hvad, hvis kritikerne har ret? Så bliver jeg nødt til at flytte væk fra mit fædreland. Jeg er altså glad for at bo i Danmark, og jeg er også glad for at bo i Roskilde, og lige nu er jeg ved at flytte fra Roskilde ud på bøhlandet.«

På grund af 5G?

»Ja. Derfor. Jeg har ikke lyst til at være dissident. Jeg er social, jeg har bare lyst til at mænge mig med folk og bare hygge mig. Men ... de mennesker, jeg kender ud over JFK21 ... altså jeg kan slet ikke være sammen med dem mere,« siger han.

Hvorfor ikke?

»Fordi folk sidder og taler om kattevideoer, og hvor fedt det er med et eller andet på Snapchat - ting, som jeg synes, er fuldstændig vanvittigt ligegyldige. Jeg er inkarneret Brøndby-fan. Forleden dag, da Brøndby tabte pokalfinalen, var jeg egentlig rimelig ligeglad. Det er ikke vigtigt i øjeblikket. Jeg har ændret mig helt vildt, i forhold til hvad der er vigtigt. Det er jo underligt.«

Hvad med din øvrige familie og venner, hvad tænker de om det?

»Det er ikke meget, jeg snakker med dem mere. Min mor har blokeret mig på Facebook,« siger han og slår en kort latter op.

»Så ... Sådan er det. Nu har jeg mine venner i JFK! Det er virkelig et socialt behov, for der kan jeg være sammen med mennesker, som ikke griner af mig, når jeg siger, hvad der virkelig ligger mig på sinde. Det er sgu ikke særlig sjovt, men det er ikke, fordi det er synd for mig, altså sådan er det. Sådan er dét bare. Op på hesten. Jeg har heldigvis giftet mig med en kone, der også godt kan følge mig. Det er en meget, meget ensom kamp.«

»Så behøver vi ikke tale mere om dét«

Han frygter den dag, der vil blive sat 5G-master op der, hvor han bor. I øjeblikket er han i lære som elektriker, et ganske almindeligt erhverv, som han har valgt af en enkelt usædvanlig årsag:

»Det er, så jeg, om nødvendigt, vil være i stand til at yde selvtægt for at forsvare mit liv og min families liv og sundhed. Det er med henblik på, at jeg kan komme i en situation, hvor jeg skal beskytte mig selv og min familie, og det er sådan nogle kompetencer, man kan lære som elektriker,« siger han.

Hvad ville den selvtægt bestå af?

»Det giver sig selv. Og jeg kommer ikke nærmere ind på det.«

Men det er forbundet med dit erhverv som elektriker?

»Min bevæggrund for at blive elektriker er, så jeg kan forsvare mig i en situation, hvor jeg bliver udsat for fare, i forbindelse med at der bliver udrullet mobiltelefoni. Så behøver vi ikke tale mere om dét.«

Mathias Kristoffer Brodka, medlem af partiet JFK21

»Det er sgu ikke særlig sjovt, men det er ikke fordi det er synd for mig«


Ser du det som kriminelt, hvis der bliver sat 5G-master op i Roskilde?

»Ja, det er en forbrydelse mod menneskeheden. Det mener jeg.«

Og det mener du, at det forskningsmæssige belæg er stærkt nok til at sige?

»Jeg har ikke nogen videnskabsteoretisk uddannelse. Min baggrund for at vurdere dødeligheden af naturvidenskabelig forskning er naturligvis begrænset derefter (...) Når jeg ser nogle af de mennesker, der bliver fremhævet i medierne, kan jeg konstatere, at det ser ud til, at de har økonomiske interesser og bevæggrunde for at sige det, de siger. Og jeg ved, hvor nemt det er at manipulere tal.«

Grib til våben

Et forskningssamarbejde mellem Aarhus Universitet og Niels Bohr Institutet har fundet, at ti procent af den danske befolkning, der deler konspirationsteorier og falske nyheder på nettet, ikke er afvisende over for brugen af voldelige midler til at opnå politiske mål.

Britiske studier fra University of London peger på, at konspirationsteoretikere har en dyb mistillid til mange felter i samfundet, og at de ofte tror på en bred vifte af konspirationsteorier.

Mathias Kristoffer Brodka er medlem af partiet JFK21. Fælles for medlemmeren er en dyb mistillid til systemet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Mathias Kristoffer Brodka giver ikke meget for forskningen, for medlemmerne af partiet JFK21 er alle vidt forskellige, siger han. Den dybe mistillid til systemet og ikke mindst Christiansborg er imidlertid en fællesnævner, og spørgsmålet rejser sig om, hvorfor de overhovedet ønsker at være en del af et system, som de synes er bundråddent og sygt.

»Hvorfor vil man på Christiansborg? Et alternativ til væbnet revolution. Jeg ønsker satme ikke væbnet revolution, men jeg giver heller aldrig nogensinde op. Jeg har ikke lyst til at slås og alt det der,« siger han.

Kunne det være en nødvendighed?

»Ja. Det kunne det. Hvis jeg bliver truet på mit liv, så er det selvfølgelig klart, at så må man gribe til våben og forsvare sig. Skulle man lægge sig ned og tude eller lægge hovedet på blokken og sige 'det var det'? Aldrig.«

Mathias Kristoffer Brodka forlader værtshuset i Husum for at tage videre ud at føre valgkamp.

Et medlem af partiet JFK21 står med en valgplakat for partiformanden Mads Palsvig under valgkampen i Husum. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Rue Honor.

Den valgkamp skulle partiet vise sig at tabe.

I slutningen af juni møder Berlingske igen Mathias Kristoffer Brodka. 880 stemmer blev det til for formanden. Samtidig blev det til en socialdemokratisk regering, og det er på alle måder en skuffelse, fortæller han.

»Jeg har hørt en politiker ─ jeg tror, det var en socialdemokrat ─ udtale, at de er åbne for tanken om tvungen vaccine. Det tager jeg som en trussel. Det er jeg meget bekymret for, fordi jeg er far til tre.«

Og de skal ikke vaccineres?

»Det skal de bestemt ikke, nej. JFK21 er ikke imod vacciner, men vi er imod medicin uden fuld indsigt i, hvad det indeholder.«

Engagementet i JFK21 fortsætter, fortæller Mathias Kristoffer Brodka, som vil holde fast i sin indædte kamp mod især 5G-netværket.

»Selvfølgelig vil vi ty til selvforsvar. Man må jo gøre, hvad der skal til, og det er der jo folk, der allerede gør. Prøv at gå ind på YouTube og søg på »cellphone tower collapse«. Der er rigtig mange, der gør noget,« siger han:

»JFK21 er en vej frem. Det er selvfølgelig ikke den eneste vej frem, men det er den vej, jeg har valgt. Om det så er politisk eller det bare er ren anarkistisk revolution... Jeg er JFK'er lige nu, og det har jeg tænkt mig at blive ved med.«