28.01.07: S vil have forsøg med fri heroin

Politikere i Folketinget er chokerede over, hvad narkomaner udsættes for. Bl.a. bedøver sexkunde narkopiger i Skelbækgade, før han har sex med dem. S vil nu have forsøg med lægeordineret heroin.

Narkomaners desperate jagt efter stoffer er blevet så rå i Danmark, at politikere i Folketinget er parate til under særlige forhold at give de mest udsatte narkomaner statsbetalt heroin.

Politikerne er chokerede over, hvad stofmisbrugerne lader sig presse ud i for at skaffe stoffer: Blandt andet har seks piger i Skelbækgade på Vesterbro sex med en 71-årig mand, som først bedøver pigerne med piller og derefter har sex med dem.

»Ja, jeg bliver bedøvet, og så kan han gøre alt. Så bliver jeg vækket, når han er færdig, men jeg aner i min pillerus intet om, hvad der er sket. Men jeg er nødt til det for at få stoffer,« fortæller Linda.

Gadejurist Nanna W. Gotfredsen mener, at pigerne havner i ekstreme situationer. »Jagten på stoffer er blevet helt ubeskriveligt rå, og pigerne mangler i den grad hjælp til at komme videre,« siger hun.

»Det er krænkende, forkert, absurd. Det er fuldstændig utilgiveligt, at vi ikke gør mere som samfund,« siger Socialdemokraternes socialordfører, Mette Frederiksen.

Partiet vil derfor åbne for forsøg med statskontrolleret heroin. »Til de allerdårligst stillede i en afgrænset periode for at få danske erfaringer,« siger hun.

Erfaringerne med lægeordineret heroin i Schweiz og Holland er gode. Færre begynder at misbruge heroin, og flere slipper ud af misbruget.

De Konservatives socialordfører, Tom Behnke, har tidligere arbejdet som narkobetjent på Vesterbro i seks år. Han siger, at der er en restgruppe, som man ikke bare lige får sendt i behandling.

»I forhold til den gruppe skal vi være åbne for at diskutere statskontrolleret udlevering af heroin til erkendte narkomaner,« siger han.

Men der skal formentlig et regeringsskifte til, før der blæser nye vinde over dansk narkopolitik. Venstres socialordfører, Hans Andersen, mener ikke, at der er nogen, som man ikke bare kan sende i behandling.

»Det er afskyeligt. Vi må have en bedre dialog med de narkomaner. Vi skal være mere intensive i vores kontakt med dem,« mener han og peger på, at Mændenes Hjem og værestedet Reden kunne stå for den slags.