27 nye friskoler på vej

Flere af skoleinitiativerne er såkaldte etniske friskoler. Ny analyse har netop vist stor succes for disse friskoler.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Måske bliver tredje gang lykkens gang for Knud Holmboe Skole? Den kommende ny friskole i hovedstaden har meldt sig klar til oprettelse og skolestart i august 2017.

Knud Holmboe Skolen er opkaldt efter en dansk journalist, der som en af de første danskere konverterede til islam, inden han døde som 29-årig i 1931. Initiativtagerne vil med skolen give børnene en stærk dansk-islamisk identitet og udvikle dem til ressourcestærke, selvstændige borgere, der bliver bidragydere til det danske samfund.

På cirka en tredjedel af de kommende friskoler har initiativtagere anden etnisk baggrund end dansk. I denne uge offentliggjorde tænketanken Kraka en analyse, der viser, at elever i de etniske friskoler klarer sig godt sammenlignet med elever med samme etniske baggrund i folkeskolen.

Friskolebørnene har således større chance for at få højere karakterer, at færdiggøre deres ungdomsuddannelse og påbegynde en videregående uddannelse, end de etniske elever i folkeskolerne.

»De flersprogede friskoler, som jeg vil kalde dem, har fat i den lange ende og løfter eleverne mest muligt. Krakas analyse viser, at friskolerne giver børnene et fundament, så de kan klare sig godt på arbejdsmarkedet og dermed blive bedre integrerede,« mener Peter Bendix Pedersen, der er formand for Dansk Friskoleforening.

Antallet af anmeldte friskoler har svinget kraftigt siden 2010. Sidste år blev 45 friskoler anmeldt til opstart i år, hvoraf det lykkedes de 27 – 60 procent – at starte op i august i år.

Knud Holmboe Skolen var også meldt klar til skolestart i både 2015 og 2016, og initiativtagerne benytter dermed muligheden for at bruge tre år til at starte en ny friskole op. Tidligere havde man kun et enkelt år til starte en ny friskole, efter man havde betalt depositum, men fra 2014 blev reglerne ændret, så tilladelsen gælder i tre år.

Det er blevet en populær mulighed. I år er der anmeldt 27 kommende friskoler eller privatskoler til skolestart i august 2017, fremgår det af en ny oversigt fra Undervisningsministeriet, og af disse er hele ni gengangere fra sidste år.

»Det er godt, at skolerne har fået mulighed for at bruge tre år. De skal skabe et idégrundlag, de skal skaffe penge og bygninger, og så skal de også skaffe elever. Det tager tid,« siger Peter Bendix Pedersen.