27-årige dansker kæmper for at klare turen ned ad Mount Everest

Flere har fulgt 27-årige Rasmus Kraghs kamp for at nå toppen af verdens højeste bjerg alene og uden kunstig ilt. Bare 250 meter fra toppen af Mount Everest måtte han mandag give op på grund af storm, og hans pårørende følger nu hans nedstigning med bekymring.

Foto: Bo Amstrup. 27-årige Rasmus Kragh vil forsøge at komme i et eksklusivt selskab på mindre end ti personer ved at bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest, på 8848 meter alene og uden brug af kunstig ilt. (Foto: Bo Amstrup/Scanpix 2017)
Læs mere
Fold sammen

Fire personer har i weekenden mistet livet på verdens højeste bjerg, Mount Everest, hvor den 27-årige dansker Rasmus Kragh på samme tid har kæmpet for at nå toppen. Alene og uden kunstig ilt.

27-årige Rasmus Kraghs drøm er at bestige bjerget på egen hånd for at opleve »det RIGTIGE eventyr«, som han har forklaret på hjemmesiden for projektet »Viborg på Toppen«. Mange har fulgt hans vandring mod toppen, men mandag meldte han ud på Facebook, at det ikke lykkes denne gang. Og nu er familien bekymret over hans tilstand.

»Kort besked her fra bjerget. Var nødt til at vende om 250 meter før toppen pga. en storm. En svær beslutning, men den eneste rigtige. I får en update senere. Lige nu er mit fokus at komme sikkert ned. Rasmus,« skrev han i går.

Som forberedelse til det 8.848 meter høje Mount Everest har Rasmus Kragh besteget verdens 8. højeste bjerg, Manaslu, i Nepal på 8.163 meter, og det 6. højeste bjerg, Cho Oyui, Himalaya på 8.201 meter. Han nåede begge toppe alene og uden brug af kunstig ilt.

Med en satelittelefon har Rasmus Kragh sendt billeder og dagbogsnotater fra sin rejse mod toppen til BT, og her forklarede han 9. maj, at han kunne se hele vejen til toppen, og at det så nemt ud at nå derop, men: »ingenting er let i denne højde. Forestil dig at være i en dybfryser med de værste tømmermænd, du nogensinde har haft, skru temperaturen ned til minus 30 grader, placér dig på et løbebånd og begynd at løbe, for til allersidst at tage en plasticpose over hovedet og træk vejret i den«, skrev han for at forklare situationen.

Lørdag nåede han Camp 3 i 7900 meters højde, og hans plan var at starte turen mod toppen lørdag aften. Men den plan blev udskudt til mandag på grund af for meget vind, og mandag kom beskeden om, at han er vendt om og ikke når toppen.

Mandag ved middagstid lokal tid ringede han til sin kæreste Liva, som via Facebook forklarer, at Rasmus Kragh stadig befinder sig i 7700 meters højde i sit telt, selvom planen var, at han ved solopgang ville pakke sit telt sammen og bevæge sig ned mod Advanced Basecamp i 5700 meters højde.

»Hans tale var utydelig og han virkede udmattet. Fysisk fortalte Rasmus, at han er dehydreret og har problemer med at mærke hænder og fødder. Han udtrykte skuffelse over ikke at have nået toppen på grund af dårligt vejr, og jeg fortalte ham, at vi alle sammen beundrede hans bedrift.«

»Rasmus ligger alene i campen og har ingen mulighed for at få vand eller mad. Hans mor og jeg er bekymret over hans tilstand, som vi vurderer værende kritisk, og har derfor besluttet at sende hjælp,« fortæller kæresten ifølge et opslag på Facebook.

Ud over at vælge at bestige bjerget alene og uden kunstig ilt har Rasmus Kragh valgt en rute op ad bjergets nordside i Tibet, som er mere isoleret, krævende og koldere.

»Han gør det, fordi det ikke er noget, ret mange andre har gjort. Rasmus er en, som godt kan lidt at udfordre sig selv og prøve sine grænser af,« har Michael Møllegaard forklaret Ritzau. Han er en del af projektet »Viborg på Toppen« og er medarrangør af turen.

Rasmus Kraghs kæreste lover, at der kommer en opdatering på Facebook, når de ved mere om situationen.