27-årig sad fængslet i Kundbysag: Nu får han erstatning

I næsten 13 måneder sad en mand fængslet for terrormistanke. Sigtelsen blev dog droppet.

Retten i Holbæk har fredag afgjort en sag om erstatning til en 27-årig mand, der sad varetægtsfængslet i mere end et år i Kundbysagen. (Arkivfoto). Nils Meilvang/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 27-årig mand får 331.600 kroner i erstatning, efter at han sad varetægtsfængslet i lidt over et år i terrorsagen fra Kundby, inden sigtelsen imod ham blev droppet.

Det har Retten i Holbæk afgjort fredag.

Manden får dermed ikke en erstatning, der er så høj, som han havde håbet på. For hans krav lød på omkring en million kroner, har det regionale nyhedsmedie sn.dk tidligere beskrevet.

Den 27-årige mand blev varetægtsfængslet i januar 2016, da politiet mistænkte, at han havde hjulpet den dengang 15-årige Natascha Colding-Olsen fra Kundby.

Han blev blandt andet mistænkt for at skaffe bombemanualer og kemikalier. Derudover mistænkte politiet, at han havde hjulpet med fremstilling af sprængstoffet TATP og deltaget i planlægning af en prøvesprængning.

Mens Kundbypigen blev tiltalt og siden idømt otte års fængsel for at have planlagt terrorangreb mod to skoler, droppede politiet sigtelsen mod den 27-årige mand. I februar 2017 blev han løsladt.

På det tidspunkt havde han siddet varetægtsfængslet i næsten 13 måneder. Heraf var næsten de to første måneder i isolation.

Mandens advokat, Michael Juul Eriksen, præsenterede i retten et krav på lige under en million kroner, skrev sn.dk. Det høje krav skyldes, at der er tale om en terrorsag med skærpede vilkår under fængsling.

Michael Juul Eriksen oplyser kort efter dommen, at de nu vil se nærmere på dommen og overveje, om de vil forsøge at få sagen i landsretten for at få en højere erstatning.

»Vi har krævet tre gange den normale erstatning svarende til cirka en million kroner. Nu får han cirka en tredjedel af det, så vi vil selvfølgelig kigge på, om den skal videre til landsretten,« siger advokaten.

Senioranklager Kristian Kirk Petersen, Statsadvokaten i København, har tidligere udtalt til Nordvestnyt, at anklagemyndigheden har afvist at give erstatning, fordi den ikke mener, at betingelserne er opfyldt.

Retsplejeloven giver mulighed for at nægte erstatning, hvis den sigtede "selv har givet anledning til foranstaltningerne".

Ifølge sn.dk er retten i afgørelsen nået frem til, at den 27-årige selv har haft en betydelig del af skylden for, at han blev anholdt og sigtet. Det skyldes, at han havde omfattende kommunikation med Kundbypigen op til deres anholdelser.

Han skal dog alligevel have erstatning, fordi der gik ti måneder fra politiets sidste afhøring af ham, til han blev løsladt.

Det har tidligere været fremme, at den 27-årige mand har en fortid som syrienkriger.

/ritzau/