25 personer har taget flugten gennem Øresundstunnelen

På to måneder har politiet hentet 21 asylansøgere og 4 migranter, som har forsøgt at flygte fra Danmark til Sverige via tunnelerne under Øresund. »Ikke mange i forhold til, hvad der var stillet i udsigt,« lyder det fra politiet, der dog betegner ruten som ekstremt farlig.

Der er ifølge politiet 21 asylansøgere, der har forsøgt at komme til Sverige via Øresundstunnellerne siden februar. 20 af dem havde på forhånd søgt asyl i Danmark, mens den enogtyvende havde søgt asyl i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Desperationen efter at forlade Danmark til fordel for Sverige er i de seneste to måneder blevet så stor for 25 personer, at de har sat livet på spil og forsøgt at flygte over Øresund gennem enten tog- eller motorvejstunnelen.

Det oplyser Københavns Politi, der bliver tilkaldt af bromyndighederne hver gang, personer observeres i tunnelerne.

»Det er skide farligt, og vi har jo måttet stoppet togtrafik og motorvejstrafikken nogle gange,« siger vicepolitidirektør Henrik Møller Jakobsen fra Københavns Politi om sagerne.

Senest i sidste uge måtte togtrafikken stoppes, fordi der var en såkaldt »uautoriseret person« i togtunnelen.

Varmesensorer en nødvendighed

Københavns Politi begyndte den systematiske registrering 1. februar. Det skete efter, at bromyndighederne efter indførelsen af den svenske id-kontrol 4. januar rapporterede om »flere« personer i tunnelerne, og derfor bad politiet om hjælp. Det fortalte pressechef for Øresundsbroen, Sanna Holmqvist, til Berlingske i weekenden.

»I slutningen af februar og i starten af marts, er vi blevet nødt til at sætte varmesensorer op i tunnelen. Det var på ingen måde nødvendigt, før grænsekontrollen blev indført,« sagde hun.

Hver gang varmesensorerne eller kameraerne i tunnelerne registrerer personer, bliver Københavns Politi tilkaldt. Og det er altså foreløbigt blevet til 25 sager, hvor betjente har hentet folk i enten togtunnelen, motorvejstunnellen eller på Peberholm.

»Ikke mange« i forhold til udsigten

Der er ifølge politiet tale om 21 asylansøgere. Af dem havde 20 på forhånd søgt asyl i Danmark, men altså efterfølgende forsøgte flugten til nabolandet. Den enogtyvende havde søgt asyl i Sverige. Dertil har politiet registreret fire migranter, som har forsøgt at komme over. Blandt dem en italiensk turist, som blev fundet på Peberholm, fordi vedkommende forsøgte at få et godt billede af broen.

Selvom det er 25 personer flere, end der burde opholde sig i de farlige tunneler, er det under det antal, politiet havde frygtet.

»Det er ikke mange i forhold til, hvad der var stillet i udsigt,« konstaterer Henrik Møller Jakobsen, der fortæller, at politiet har optrappet samarbejdet med DSB i området.

»Vi følger hele tiden sagen og er i tæt og god dialog med DSB og andre,« siger han og nævner, at DSB for eksempel noterer politiet, hvis de har mistanke om, at personer forlader lufthavnsperronen i retning mod Øresundsbroen for at forsøge at forcere tunnelen. Der er desuden opsat skilte langs motorvejen frem mod Øresundstunnelen, fordi alle »åbenbart« ikke er klar over, at man ikke må gå på motorvejen, fortæller vicepolitidirektøren.