25-årig sigtet for læk af toppolitikeres CPR-numre

Datatilsynet afsporer en vigtig debat ved at inddrage politiet, lyder det fra manden bag CPR-gætteleg på nettet.

Søren Louv-Jansen har fundet flere politikeres CPR-numre med et computerprogram, der systematisk prøver mulige kombinationer af de sidste fire cifre i folks CPR-numre. Foto: Brian BergmannTastatur på en bærbar computer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nu er det bare ren hævn.«

Sådan siger den 25-årige IT-iværksætter Søren Louv-Jansen om, at Datatilsynet har politianmeldt ham for at offentliggøre personfølsomme oplysninger om ti danske toppolitikere. Blandt de ti er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), Lars Løkke Rasmussen (V) og Pia Kjærsgaard (DF).

»Det afsporer diskussionen. Nu kommer det til at handle om, at jeg er sigtet, og at jeg har gjort noget galt ved at påpege det her problem. Nu vil de så lukke munden på mig, men problemet er der jo stadig,« siger han.

Søren Louv-Jansens mulige forbrydelse består i, at han fra mandag til onsdag har offentliggjort politikernes CPR-numre på en hjemmeside i en gætteleg, han har kaldt CPR-lotteri. På siden fik hver bruger fire valgmuligheder af CPR-numre per politiker og fik så først efterfølgende at vide, hvor mange man havde svaret rigtigt – men ikke hvilke. Efter trusler fra Datatilsynet om politianmeldelse tog Søren Louv-Jansen siden ned onsdag, men er alligevel blevet politianmeldt.

De ti CPR-numre har Søren Louv-Jansen fundet ved at udvikle et computerprogram, der systematisk prøver mulige kombinationer af de sidste fire cifre i folks CPR-numre. Da flere hjemmesider bruger CPR-numre som identifikation, er det en oplagt metode, da man bliver logget ind, så snart man rammer den rigtige kombination. På den måde tager det typisk under to minutter at skaffe et CPR-nummer, forklarer Søren Louv-Jansen.

Metode er over stregen

Datatilsynets direktør, Janni Christoffersen, har »ingen kommentarer overhovedet« til den konkrete sag, men generelt siger hun: »Vores opgave er at føre tilsyn med persondataloven, som den er i dag. Det er det, vi forholder os til. Vi beskæftiger os ikke med retspolitiske overvejelser. Det er op til politikerne.«

Blandt de politikere Berlingske har talt med, er der enighed om, at det er vigtigt, at nogle påpeger, at CPR-numre nemt kan skaffes. Metoden er dog over stregen.

»Der er i den grad en væsentlig pointe bag hans handlinger, men han kunne godt have fået den pointe frem, uden at han havde lagt personfølsomme oplysninger frem til offentligt skue,« siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Søren Louv-Jansen erkender, at metoden var på kanten men ærgrer sig over, at Datatilsynet ikke er mere »løsningsorienterede«.

»Jeg troede, de ville se på problemet i stedet for at gå efter mig.«