25-årig får bøde for at afsløre politikeres CPR-numre

Københavns Byret har idømt en 25-årig IT-iværksætter en bøde på 3.500 kroner for at lægge CPR-numre på nettet, men fandt det formildende, at han påpegede et hul i CPR-registret.

ARKIVFOTO. Søren Louv-Hansen, manden bag Toppolitiker CPR-lotteriet, har fået idømt en bøde for at have videregivet personfølsomme oplysninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søren Louv-Jansen, en 25-årige IT-iværksætter, må betale en bøde på 3.500 kroner for at have lagt CPR-numre på flere toppolitikere, heriblandt Margrethe Vestagers (R), til offentligt skue på internettet.

Det har Københavns Byret afgjort mandag eftermiddag, oplyser retten.

Søren Louv-Jansen afslørede CPR-numrene efter at have fundet huller i CPR-registret. Selv har han ifølge ekstrabladet.dk forklaret, at han forsøgte at råbe politikerne og myndighederne op ved at vise det usikre register, men retten fandt, at det var en overtrædelse af persondataloven.

I juni sidste år blev IT-iværksætteren sigtet for overtrædelsen efter at være blevet politianmeldt af Datatilsynet, og han fik en bøde på 10.000 kroner. Da han valgte at tage kampen mod bøden og nægtede at betale, blev sagen derfor afgjort ved byretten.

Anklageren krævede en bøde som oprindeligt på 10.000 kroner, men ifølge ekstrabladet.dk fandt retten to formildende omstændigheder: At den 25-årige påviste huller i CPR-registret, og at han efter ni timer lukkede hjemmesiden, da Datatilsynet havde givet ham et påbud.

Overtrædelsen skete på hjemmesiden »CPR-lotteriet«, hvor den 25-årige havde lavet et system, hvor man blev præsenteret for kendte politikere, som man skulle matche et af fire CPR-numre med. Efterfølgende fik man det korrekte svar.