24-års-regel har skabt "pendlerægteskaber"

En ny undersøgelse fra SFI viser, at 24-års reglen har fået unge til at gifte sig senere. Men samtidig har reglen ført til øget udvandring til Sverige og har skabt en ny slags ægteskaber.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omdiskuterede 24-års-regel har betydet, at unge med anden etnisk baggrund end dansk gifter sig senere, end de gjorde før.

Det viser en undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har lavet for Integrationsministeriet, og som offentliggøres i dag. Fokus har været unge i aldren 15-30 år fra ti udvalgte oprindelseslande, bl.a. Tyrkiet, Pakistan og Somalia.

Før regelændringerne i 2002 var 30 pct. af de 21-årige kvinder med ikke-vestlig baggrund gift, mens tallet er faldet til 10 pct. efter 2002, fastslår SFI.

Ikke ægteskaber med etniske danskere
Og når ægteskaber indgås senere, har det samtidig fået antallet af familiesammenføringer med ægtefæller fra oprindelseslandet til at falde, viser undersøgelsen. Faldet er især sket blandt de 20-23-årige.

24-års-reglen har imidlertid ikke resulteret i, at flere unge med indvandrerbaggrund gifter sig med personer, der bor i Danmark - enten andre med indvandrerbaggrund eller etniske danskere. Kun blandt gruppen af unge med tyrkisk baggrund kan SFI dokumentere en stigning i ægteskaber med herboende - her er der dog tale om andre unge med tyrkisk baggrund.

Og det betyder, at der i kølvandet på 24-års-reglen kan registreres både en øget udvandring til Sverige og en ny form for ægteskaber - »Pendler-ægteskaber«.

Især pakistanere flytter
Ifølge undersøgelsen er der siden 2002 sket en tidobling i antallet af unge med minoritetsbaggrund, der flytter til Sverige. Især unge med pakistansk baggrund er stærkt repræsenteret i den gruppe.

- De unge, som flytter til Sverige, lever ofte sammen med en person, der er
blevet familiesammenført fra oprindelseslandet, hvilket indikerer, at de
unge flytter til Sverige for at undgå de danske familiesammenføringsregler, lyder det i undersøgelsens sammenfatning.

Pendler på turistvisa
Andre ægtepar, der er udfordret af familiesammenføringsreglerne, vælger ifølge undersøgelsens konklusioner at etablere en form for pendler-ægteskab:

- I disse ægteskaber lever parret adskilt i kortere eller længere perioder og er typisk kun sammen i den tid, et turistvisum tillader. Pendlerægteskaber er ofte turbulente, ikke mindst for de børn, der lever i dem, lyder det i undersøgelsen.

SFI kan ikke fastslår præcis, hvor mange personer der lever i disse pendler-ægteskaber.