23-årig dansk kvinde tiltalt for at rekruttere sin lillesøster til Islamisk Stat

En kvinde fra københavnsområdet drog i 2016 mod Tyrkiet og sluttede sig angiveligt til Islamisk Stat i Syrien. Et år senere købte hendes lillesøster flybilletter til samme land. Nu er storesøsteren på dansk grund og anklaget for terror.

Den 23-årige påstod, at hun skulle bosætte sig i Tyrkiet. Men tre billeder af huse og floder afslørede en anden lokation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En 18-årig kvinde fra Københavns Vestegn pakkede sin kuffert og flyttede til »Tyrkiet« i 2016.

Efterfølgende sendte hun tre billeder til sin lillesøster, der afslørede noget andet.

Nu, fem år senere, risikerer den 23-årige kvinde flere års fængsel: For var det i virkeligheden Syrien, hun rejste til? Og forsøgte hun at smugle sin lillesøster ind i en brutal terrororganisation?

Anklagemyndigheden mener, at den nu 23-årige kvinde rejste til Tyrkiet og derfra til Syrien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat. Så efter ti måneders varetægtsfængsling er der nu rejst tiltale mod kvinden.

Sagens anklager, Bo Bjerregaard, kalder sagen for »meget alvorlig«.

»Det er en alvorlig ting, når man rejser ud af landet for at tilslutte sig en organisation som Islamisk Stat, der jo blandt andet har Danmark som en af sine erklærede fjender,« siger anklageren.

Tiltalen, der er godkendt af justitsminister Nick Hækkerup (S), påstår, at kvinden har tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, og at hun uden tilladelse har opholdt sig i Raqqa, der er kendt som Islamisk Stats højborg.

Og tiltalen slutter ikke der: Anklagemyndigheden mener, at den 23-årige kvinde også forsøgte at rekruttere sin lillesøster til Islamisk Stat.

En mørk nattetime i marts 2017 købte lillesøsteren nemlig flybilletter til Tyrkiet sammen med sin forlovede og to venner. Den rejse vender vi tilbage til.

Islamisk Stat i tre år

Søstrene er af libanesisk afstamning og opvokset på Københavns Vestegn. I 2016 afbrød storesøsteren imidlertid sin uddannelse for at drage til Tyrkiet og bosætte sig i landet. Det har både hendes lillesøster og mor forklaret i retten for år tilbage.

Storesøsteren havde frekventeret Taiba-moskeen på Nørrebro en rum tid forud for sin afrejse. Moskeen har været base for en række terrordømte islamister herhjemme, men kvindens mor understregede, at hun var »sikker på«, at datteren ikke tilsluttede sig Islamisk Stat.

Omvendt mener Anklagemyndigheden, at den nu 23-årige kvinde var en del af Islamisk Stat fra juni 2016 og frem til marts 2019, hvor hun blev anholdt i Tyrkiet af tyrkisk politi.

De beviser, som placerer storesøsteren i Syrien, er angiveligt tre billeder, som storesøsteren har sendt til lillesøsteren. På billederne ser man floder og bygninger, som politiet har kunnet spore til Raqqa.

Anklagerne lyder, at den 23-årige alene ved sin tilstedeværelse har »fremmet organisationens virksomhed« og bidraget til, at Islamisk Stat kunne opretholde sin position i området.

Selve mistanken om, at kvinden tog del i Islamisk Stat var tilsyneladende så bestyrket, at storesøsteren allerede i 2017 blev varetægtsfængslet in absentia (uden at være til stede). Det skete i forbindelse med en retssag mod hendes lillesøster.

En anbefaling fra IS

Rettens hammer faldt over for lillesøsteren i 2018, fordi man mente, at hun og tre venner forsøgte at bane sig vej ind i Islamisk Stats selverklærede kalifat i 2017.

En nat i marts det år købte den dengang 17-årige lillesøster en flybillet til sig selv og sin forlovede. Flyet gik blot 13 timer senere, og destinationen var Tyrkiet. Helt præcist Istanbul.

Ti minutter inden havde lillesøsterens veninde og en anden ven booket billetter til samme afgang. Men firkløveret blev hurtigt til et trekløver: Den 17-årige lillesøster troede fejlagtigt, at hendes pas var blevet annulleret, og hun nøjedes derfor med at følge de andre til Københavns Lufthavn.

Mens de tre rejste rundt i det solrige land, søgte den tilbageblevne 17-årige på mulige rejseruter til Tyrkiet.

Hun holdt tilsyneladende fast i håbet om at rejse: Til sin storesøster, der nu er anklaget, skrev lillesøsteren: »Så skal jeg ind alene.« Senere tilføjede lillesøsteren, at en person ved navn »dontask« kunne hjælpe hende ind.

»Dontask« er topterroristen Mirsad Kandic, som angiveligt har styret adskillige IS-konti på sociale medier for at markedsføre terrororganisationen. Kandic, som har kosovoalbanske rødder, har boet i New York og besidder en permanent opholdstilladelse i USA, hvor han nu er varetægtsfængslet.

Kandic har, ifølge amerikanske myndigheder, pralet med at have hvervet over 20.000 »brødre« til Islamisk Stat. En af dem er den australske selvmordsbomber Jake Bilardi. »Må dine indre organer eksplodere,« skrev Kandic til Bilardi, inden australieren gennemførte et attentat og dræbte sig selv i 2015.

Tilbage til de danske søstre: Anklagemyndigheden mener, at storesøsteren har tilskyndet sin lillesøster at tilslutte sig Islamisk Stat. Storesøsteren har, jævnfør tiltalen, blandt andet været behjælpelig med at fremskaffe en såkaldt »tazkiyah« til sin lillesøster. Det er en slags personlig anbefaling fra et IS-medlem, hvilket er nødvendigt for at komme ind i IS-kontrollerede områder.

Bryllupsrejse

Rejsen stoppede dog for dele af gruppen efter ni dage i Tyrkiet. Lillesøsterens forlovede og den mandlige ven blev anholdt på vej ind i en bus i Istanbul. På sig havde de falske identitetskort fra Syrien.

Veninden blev i bussen, og telefonmaster afslører, at hun nåede frem til byen Yayladagi, der grænser op til Syrien. Her blev hun anholdt af tyrkisk politi.

»Jeg var så tæt på,« ringede hun angiveligt og sagde til den 17-årige, som var blevet i Danmark:

»Jeg var lige ved grænsen.«

De fire nægtede sig alle skyldige og forklarede i retten, at rejsen var en bryllupsrejse for to af personerne. De blev alle idømt tre års fængsel, og tre af dem blev udvist fra Danmark.

Retssagen mod den 23-årige begynder 12. august ved Retten i Glostrup. Her risikerer hun mere end fire års fængsel.