222 af 357 mænd født i tre bestemte år i firserne har fået en dom

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

ARKIVFOTO: Ifølge Jyllands-Posten viser en ny analyse, at en stor andel af unge mænd med invandrerbaggrund bærer rundt på en dom. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Goddag og velkommen til årets 50. dag. Og selvom det nok ikke er et jubilæum, der betød, at naboerne vækkede dig varme rundstykker og blæsere, der spillede »Svantes lykkelige dag«, så er dagen nu tiltaget med 2 timer 53 minutter. Lidt har vel også ret.

I dag ventes det desuden, at EU-Kommissionen med næstformand Margrethe Vestager i spidsen vil fremlægge en plan for kunstig intelligens og omstilling til den digitale tidsalder, en ny rapport viser, at social kontrol forhindrer ledige indvandrerkvinder i at komme i arbejde, og SFeren Karsten Hønge ærgrer sig over, at statsminister Mette Frederiksen dropper 1. maj i Fælledparken i år.

1) Ny rapport viser, at social kontrol forhindrer ledige indvandrerkvinder i at komme i job

Flertallet af de adspurgte 388 jobcentermedarbejdere i ny rapport, som forskningsvirksomheden Als Research har lavet for Københavns Kommune, har oplevet, at både traditionelle kønsrolleopfattelser og decideret social kontrol af etniske minoritetskvinder udgør reelt eksisterende barrierer for, at kvinderne kan komme i arbejde, kan Berlingske i dag berette.

Inden for det seneste år har hver tredje jobcentermedarbejder mødt ledige etniske minoritetskvinder, som direkte har givet udtryk for, at de oplever pres fra deres familie eller omgangskreds i forhold til ikke at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Det kommer bag på Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

»Vi har igennem årene talt om, at der kunne ligge en barriere her, som vi nu har fået afdækket på et validt grundlag. Men jeg er overrasket og rystet over, at det er så omfattende et problem, som rapporten nu viser,« siger hun.

2) Folk siver langsommere ud af Folkekirken

Den danske folkekirke har haft en nogle svære år med mange udmeldelser. Men det er begyndt at gå mere i den rigtige retning for folkekirken.

I 2019 blev der således registreret det laveste antal udmeldelser i 12 år. Det skriver Kristeligt Dagblad. 9485 personer meldte sig aktivt ud af folkekirken i 2019, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Og det er det laveste antal siden 2007. Til sammenligning havde folkekirken især et par hårde år i 2012 og 2016.

»De fleste danskere ser folkekirken som enten en positiv eller harmløs institution. Og de er i virkeligheden for ligeglade med religion til, at der for alvor kan mobiliseres modstand mod folkekirken,« siger lektor i teologi Lars Sandbeck fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og tilføjer, at tallet er nu nede på det niveau, man kan forvente.

3) Tidligere officer kritiserer Forsvarsministeriets påvirkning af Afghanistan-evaluering

I 2016 udgav Forsvarsakademiet en rapport, der omhandlede den danske indsats i Afghanistan med fokus på samarbejdet mellem de danske styrker og civilsamfundet i Afghanistan. Men Berlingske kunne i weekenden fortælle, at rapporten fra Forsvarsakademiet blev sendt til gennemsyn i Forsvarsministeriet før publiceringen.

Ministeriet opfordrede til at slette eller omskrive adskillige af rapportens mest kritiske konklusioner, som derefter var forsvundet, da rapporten blev præsenteret for offentligheden. Og det møder nu kritik fra en tidligere officer.

»Det er fuldstændig utilstedeligt. Man siger offentligt, at vi skal lære af erfaringerne. Men det her vidner jo om, at der ikke er nogen vilje til rent faktisk at lære noget af indsatsen,« siger Mads Silberg, der er tidligere kaptajn i Hæren nu til Berlingske.

4) Stor andel af indvandrerunge har fået en dom

I visse indvandrergrupper og -årgange har mere end hver anden mand fået en dom i løbet af ungdomsårene. Det viser en ny analyse, som tænketanken Unitos har lavet ud fra tal, som justitsministeren har givet til Folketinget, skriver Jyllands-Posten.

I analysen har man undersøgt, hvor mange mænd født i 1985, 1986 eller 1987 der fik mindst én dom for at bryde straffeloven fra de var 15 til 30 år. Eksempelvis fik de en bøde eller fængselsdom for hærværk, tyveri, indbrud, vold eller røveri - hvorimod Færdselsloven ikke indgår i optællingen.

222 af de 357 mænd med oprindelse i Somalia fra de tre årgange fik en dom. Det svarer til 62 pct. For Libanon var det 322 af 535 eller 60 pct. For Marokko var det 54 pct., mens Irak, Iran og Jugoslavien lå over 40 pct. For Vietnam var det 22 pct., og for Danmark 18 pct. Andelene for kvinder er ikke opgjort.

5) I SF ærgrer man sig over, at statsministeren »bøjer sig for bøller« og bliver væk fra Fælledparken 1. maj

Danmarks socialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen vil ikke indtage talerstolen 1. maj, når tusindvis af mennesker traditionen tro fejrer Arbejdernes Internationale Kampdag i Fælledparken i år, fordi hun frygter, at de seneste års uro vil gentage sig.

Det ærgrer SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, som også er gammel fagforeningsleder.

»Jeg synes, at det er et enormt trist signal, og jeg synes ikke, vi skal bøje os for sådan nogle bøller, når vi holder møder. For så vil det altid bare være de værste bøller, der bestemmer, hvornår vi andre skal mødes, og hvad vi skal tale om,« siger Karsten Hønge til Berlingske.

DAGENS NYE KONGE:

Danmark har fået en ny konge. Den nye konge hedder Valdemar 3. og regerede for knap 700 år siden - fra 1326 til 1329. Det skyldes, at Valdemar 3. for nylig er blevet indskrevet i kongehusets officielle kongerække. Det skriver Jyllands-Posten.

DET SKER I DAG:

  • EU-Kommissionen med næstformand Margrethe Vestager i spidsen præsenterer en ny digital strategi for EU. Det forventes, at hun vil fremlægge en hvidbog for kunstig intelligens og de overordnede linjer i en plan for, hvordan EU bliver klar til den digitale tidsalder.
  • Politiet beslaglagde i weekenden 100 kilo kokain, der var ved at blive fragtet i land på Langeland fra skibet »Duncan Island«. 17 personer er allerede fængslet i sagen, og i dag skal yderligere 10 besætningsmedlemmer fremstilles i grundlovsforhør ved Københavns Byret.
  • Det danske kokkelandshold deltager, når OL for kokkelandshold i dag slutter i den tyske by Stuttgart.