21 vil være ny forsvarschef

Ansøgningsfristen til jobbet som forsvarschef er udløbet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvarsministeriet har modtaget 21 ansøgninger til jobbet som ny forsvarschef, der havde ansøgningsfrist mandag. Det oplyser ministeriet.

Posten er blevet ledig, fordi den nuværende forsvarschef, Knud Bartels, skal til NATO som formand for alliancens militærkomité.

Forsvarsministeriet tog en ny metode i brug i eftersøgningen på den ny forsvarschef. I en stillingsannonce, der blev slået op i flere dagblade, søgte ministeriet efter en ny forsvarschef, der ikke behøvede at have stjerner på skuldrene.

Kravet var dog, at den ny forsvarschef skulle have militær erfaring, kendskab til ledelse på højt niveau og have deltaget i internationale opgaver.

Der er da også lagt op til krævende opgaver for den nye chef. Der skal blandt andet spares 15 procent på budgettet, som ifølge forsvaret kan komme til at koste 2.000 ud ad de i alt 24.000 stillinger i forsvaret.

Den nuværende forsvarschef, Knud Bartels, blev i 2009 valgt blandt 21 ansøgere til posten. Han kom da fra en stilling som Danmarks militære repræsentant i NATO, og han skal altså nu tilbage til Bruxelles.

Det er dog ikke gået lige let for alle forsvarschefer. I 2009 måtte daværende forsvarschef Tim Sloth Jørgensen gå af efter den såkaldte Jægerbogsag, der svækkede offentlighedens tillid til forsvaret.

- Det er dog i sidste ende mit ansvar, at der er tillid til forsvaret, og det er vigtigt for mig at gøre, hvad jeg kan for at genskabe den tillid. Jeg har derfor besluttet at bede forsvarsministeren om at blive fritaget fra stillingen som forsvarschef, lød det i en pressemeddelelse fra den afgående forsvarsminister, da han trådte tilbage.

I forbindelse med ansættelsen af en ny forsvarschef vil forsvarsministeren udpege et ansættelsesudvalg med en repræsentant for forsvarets medarbejdere, mens et konsulentfirma skal teste ansøgerne med blandt andet psykologiske test.