21 påsatte brande på 7 uger: »Vi har en seriebrandstifter, som nu også sætter ild til private boliger«

Fjerritslev i Nordjylland har været ramt af usædvanligt mange brande, siden det ikoniske Svinkløv Badehotel nedbrændte sidst i september. Mindst én seriebrandstifter hærger, siger politiet, der er uden afgørende spor i sagen.

Arkivfoto af en brandbil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre brande om ugen. Det er i gennemsnit det antal brande, der har hærget Fjerritslev-området i Nordjylland de seneste syv uger.

Siden det ikoniske badehotel Svinkløv nedbrændte 26. september har egnen været præget af usædvanlig mange brande - 21 for at være helt præcis, og langt størstedelen af dem er ifølge det lokale politi påsatte.

»Det er meget alvorligt. Vi har en seriebrandstifter, som nu også sætter ild til private boliger,« siger efterforskningsleder og vicepolitiinspektør hos Nordjyllands Politi Frank Olsen.

Brandene har - indtil for få døgn siden - været rettet mod ubeboede ejendomme. Alt fra sommerhuse til containere og halmballer er blevet antændt. Men lørdag tog sagen en ny, alvorlig drejning.

Lørdag aften blev der sat ild til et beboet stråtækt hus på Thistedvej i Fjerritslev, hvor en 89-årig kvinde var tæt på at indebrænde. Det lykkedes dog hendes familie at få den dårligt gående kvinde ud i tide. Mandag gik det ligeledes ud over en ejendom i Fjerritslev, hvor et udhus på Vestergade 68 blev antændt. Ingen kom til skade.

Berlingske har samlet et overblik over de seneste ugers brande i Fjerritslev-omårdet herunder. Ved at holde musen over flamme-logoerne, kan du læse mere om hver enkelt brand. Artiklen fortsætter under kortet.

Politi: Det tyder på flere gerningsmænd

Nordjyllands Politi er i øjeblikket på bar bund i efterforskningen. På nuværende tidspunkt ved man således ikke, om der er tale om en eller flere brandstiftere, men som Frank Olsen siger:

»Ser man på geografien, er der tale om et ret stort område. Samtidig har det været forskellige former for brandobjekter, der er blevet sat ild til – alt fra halmlagre til sommerhuse og nu private boliger. Det taler umiddelbart for, at der er tale om flere gerningsmænd, men vi kan ikke sige det med sikkerhed. Derfor holder vi alle porte åbne og udelukker intet.«

Politiet har afsat ekstra ressourcer i en analyseenhed, der nøje analyserer hver brand i området i håb om at finde fællestræk, der kan lede politiet på sporet af gerningsmanden eller gerningsmændene.

Alle 21 brande er puljet, selvom man på nuværende tidspunkt ikke med sikkerhed ved, om samtlige af dem er påsatte - hovedparten er dog »med sikkerhed«, oplyser politiet.

Det var branden på badehotellet 26. september til gengæld ikke, men flere steder spekuleres i, om bagmanden eller bagmændene bag de seneste ugers ildspåsættelser alligevel er blevet inspireret – antændt så at sige - af Svinkløv-branden.

Ildspåsættelserne har stået på i mange uger nu. Hvorfor er det ikke lykkes politiet at komme det her til livs endnu?

»Det kan jeg ikke svare på. Men fordi både geografien og brandobjekterne er forskellige, og fordi ildspåsættelserne sker i de meget mørke timer, så er det vanskeligt for os at finde frem til ham, selvom vi egentlig har været og er til stede i og omkring byen,« siger Frank Olsen.

Nordjyllands Politi har øget patruljeringen i og omkring Fjerritslev som følge af de mange brande, og opfordrer samtidig borgere i området, der ser eller hører noget mistænkeligt om at henvende sig i sagen.