Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Trods adskillige resolutioner i FNs Sikkerhedsråd har 2014 været det mest blodige år i den syriske borgerkrig. Titusindvis af civile er blevet såret eller dræbt, og det understreger, at FNs indsats ikke er god nok.
I en ny rapport giver 21 humanitære organisationer FN dumpekarakter for håndteringen af konflikten i Syrien. Blandt organisationerne er Red Barnet, der ser meget kritisk på FNs rolle i borgerkrigen.
»Når vi ser på efterlevelsen af de krav, der blev stillet i tre FN-resolutioner i 2014, må vi sige, at den er til dumpekarakter. Den humanitære situation er gået fra slem til værre, volden er taget til, drab er øget, den humanitære adgang er blevet forringet, og den humanitære respons er stærkt og kronisk underfinansieret,« siger Red Barnets vicegeneralsekretær, Jonas Keiding Lindholm.
I rapporten viser tal, at resolutionerne er blevet ignoreret eller undermineret af parterne i konflikten, medlemmer af Sikkerhedsrådet og andre FN-medlemsstater.
»Sidste år lovede man bedre beskyttelse af de civile, man krævede adgang til nødhjælp, man ville levere mere nødhjælp, og man ville bidrage med mere finansiering. På ingen af de fire centrale områder er FN kommet igennem, og det lider den syriske civilbefolkning under,« siger Jonas Keiding Lindholm.
I 2014 blev 76.000 mennesker dræbt i konflikten i Syrien. I alt har 220.000 mennesker mistet livet i den fire år lange krig.
»Det er selvfølgelig en ekstrem kompleks humanitær katastrofe, vi har med at gøre - både i dimensioner og politisk. Det er på mange måder den mest komplekse katastrofe siden Anden Verdenskrig. Men FNs Sikkerhedsråd har en central opgave i den her sammenhæng i forhold til at stille krav til de stridende parter og bidrage med finansiering, så syrernes lidelser kan bringes til ophør,« siger vicegeneralsekretæren.
»På alle de her områder har FN og medlemsstaterne bare ikke prioriteret det. Syrien er ikke højt på dagsordenen længere,« siger han.
Mens de civile i Syrien og nabolandene i 2013 modtog 71 procent af de nødvendige midler, fik de i 2014 kun 57 procent. Red Barnet mener, det er afgørende, at Danmark bliver ved med at presse på for at gennemtvinge en politisk løsning, for det har store konsekvenser, når Syrien ikke prioriteres.
»Det betyder, at det grusomhedens teater, som borgerkrigen i Syrien er, fortsætter. Sidste år var det mest blodige for civilbefolkningen: Vi så mere tortur, mere vold, massehenrettelser og målrettede drab på civile,« siger Jonas Keiding Lindholm.
Det er den seneste tid blevet sværere for verdenssamfundet at få nødhjælp frem. 4,9 millioner mennesker - dobbelt så mange som i 2013 - bor i dag bag frontlinjerne.