2017 slår rekord med laveste varmegrader nogensinde

Det blev aldrig varmere end 26,8 grader i 2017, og det er den laveste maksimumstemperatur nogensinde målt.

Det blev aldrig varmere end 26,8 grader i 2017, og det er den laveste maksimumstemperatur nogensinde målt. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Hvis danskerne føler, at sommeren aldrig blev rigtig varm i 2017, så har de ret.

2017 ender nemlig som det kalenderår med den laveste maksimumstemperatur, som Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) nogensinde har målt.

Temperaturen oversteg aldrig 26,8 grader i år. Det er den laveste maksimumstemperatur, siden DMI begyndte sine målinger i 1874.

- Med den laveste maksimumstemperatur nogensinde målt sætter 2017 Danmarks måske kedeligste vejrrekord i et generelt kedeligt vejrår, lyder det fra seniorklimatolog John Cappelen på DMI's hjemmeside.

De 26,8 grader, der toppede 2017, faldt faktisk ikke engang i løbet af sommeren. Det skete derimod 27. maj i nærheden af Holstebro.

Og de beskedne varmegrader var altså ikke nok til at overgå den hidtidige bundskraber, der lød på 27,3 grader og blev målt tilbage i 1962.

Gennemsnittet for 2017 ender dog ret normalt, oplyser John Cappelen.

- Vi har fået få solskinstimer - de færreste i mange år - og rigtig meget regn. Og ligesom det ikke har været ordentligt varmt på noget tidspunkt, så har det faktisk heller ikke været rigtigt koldt.

- Temperaturmæssigt ender 2017 faktisk omkring gennemsnittet for de seneste ti år og noget varmere end et år gjorde tilbage i den såkaldte normalperiode fra 1961-1990, siger seniorklimatologen.

Det er sket otte gange tidligere, at et kalenderårs varmerekord bliver registreret i løbet af foråret frem for om sommeren.

Og forklaringen på 2017's kedelige vejr skal findes mod vest:

- Danmark har oplevet decideret gennemtræk fra vest i 2017, særligt hen over sommeren og efteråret.

- Lavtryk på lavtryk og front på front er drønet ind over os fra Atlanten, og den luft er fugtig med mange skyer og temperaturerne varierer kun ganske lidt, lyder det fra John Cappelen.

/ritzau/