2014 blev det varmeste år nogensinde

Der har været gisnet om det længe, og fredag blev det officielt: 2014 var det varmeste år nogensinde.

Foto: Jacob Schou Nielsen.
Læs mere
Fold sammen

2014 blev et rekordvarmt år i Danmark, og den tendens gør sig også gældende for hele kloden. 2014 blev det varmeste i Jordens historie, så langt tilbage der er foretaget målinger, meddelte forskere fredag ifølge Berlingske.

I klimatologiens annaler overgår 2014 dermed 2010 som det varmeste år siden målingerne begyndte at blive nedfældet i 1880.

Det understreger blot de videnskabelige advarsler om faren ved uhæmmet udslip af drivhusgasser og underminerer på den anden side de såkaldte klimaskeptikeres påstand om, at Jordens klimaforandring på en eller anden måde var stoppet af sig selv.

De ti varmeste år i optegnelsernes 135-årige historie er alle faldet efter 1997 – en afspejling af den uophørlige opvarmning af Jorden, som ifølge forskerne skyldes menneskets udledning af en række stoffer i atmosfæren.

Med den fortsatte opvarmning af atmosfæren og oceanernes overflade kan vi forvente en ny rekord hvert fjerde eller femte år. 2014 er dog første gang, rekorden er slået i et år uden den såkaldte El Niño-effekt i Stillehavet.