20.000 skoleelever planlagde at pjække på mandag

En uddannelsesordfører kalder pjækkegruppe fuldstændig uacceptabel, mens en anden kalder det uskyldigt.

Foto: IRIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af stole kunne have stået tomme mandag, hvis ellers eleverne havde gjort alvor af planerne om at holde en national pjækkedag.

Det er to elever fra Frederiksværk, der på Facebook har oprettet begivenheden »Pjækkedag i hele landet«, som opfordrede til, at elever fra hele landet bliver hjemme fra skole mandag den 16. marts.

Begivenheden blev oprettet i denne uge, men især det seneste døgn er det strømmet ind med tilmeldte. Fredag formiddag havde 20.000 elever tilmeldt sig pjækkedagen, og blandt deltagerne blev der livligt diskuteret, hvordan man ville undgå at blive opdaget.

»Du kan sige, du er syg. Du kan lade som om, du tager i skole. Eller du kan uden varsel bare blive under dynen,« lyder forslagene blandt eleverne.

Fredag eftermiddag har arrangørerne bag Facebook-gruppen imidlertid trukket idéen tilbage og kaldte i første omgang gruppen »Vi pjækker ikke alligevel« og skrev en kort følgetekst. Gruppen ser nu ud til at være lukket for Facebook-brugere, der ikke i forvejen havde tilkendegivet, at de deltog i begivenheden.

Gruppen har fået flere til at kritisere de unge, herunder uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen (DF), der synes, at vi skal minde hinanden om, hvor privilegeret vi er i uddannelsessammenhænge i Danmark og hellere vise vilje og gå i skole.

»Det her er fuldstændig uacceptabelt, det er absolut ikke i orden. Der burde blive slået hårdt ned på dette. Det er jo organiseret - det er at udfordre systemet,« sagde Alex Ahrendtsen (DF), før pjækkeforslaget blev trukket tilbage.

Alex Ahrendtsen mener, at konsekvenserne for at pjække i fællesskab skal kunne mærkes. Skolerne bør kontakte samtlige forældre og eleverne må få eftersidninger, efterlæsninger eller ekstra praktiske opgaver på skolen.

Helt så galt ser Socialdemokratiets uddannelsesordfører Jeppe Bruus ikke på det. Han kalder det et ungdomsoprør i den milde skala og roser faktisk de to arrangørers evne til at kunne samle så mange mennesker, men mener kræfterne skulle bruges et andet sted.

»Selvfølgelig er det noget pjat at pjække, men det er jo ikke noget nyt fænomen. Jeg synes faktisk, at begivenheden er meget uskyldig og jeg tror nærmere, at det er et forsøg på at samle et socialt netværk. Tænk, hvis iværksættere som disse besluttede at samle penge ind til Syriens børn,« sagde Jeppe Bruus (S).

Skulle elever vælge at pjække på mandag, mener Jeppe Bruus, at det er op til den enkelte skole, hvordan den vil håndtere det, som ikke burde være anderledes end ved ’normale’ pjækkedage.

Begge ordførere opfordrer alle til at gå i skole mandag morgen som planlagt. Det samme gør skoleleder Klaus Bertelsen fra Hundested Skole.

»Det er problematisk, at man opfordrer til den slags. Jeg ved ikke, hvor den mærkelige idé kommer fra,« siger Klaus Bertelsen.

De to unge fyre, der står bag initiativet, går ikke på Hundested Skole, men er fra samme kommune. Klaus Bertelsen mener det skal tages seriøst og siden den geografiske afstand er så kort, har han valgt at advare forældre og elever.

»Lige nu er jeg ved at skrive ud til forældre og elever for at gøre dem opmærksomme på pjække-initiativet. Jeg vil i samme omgang minde om, at det selvfølgelig vil blive registreret som ulovligt fravær. Jeg opfordrer på det stærkeste, at man møder op i skole,« siger Klaus Bertelsen, skoleleder på Hundested Skole.

Klaus Bertelsen har endnu ikke taget stilling til, om det skal have nogle ekstraordinære konsekvenser at udeblive fra undervisningen på mandag.

Det har endnu ikke været muligt at få fat i de to arrangører.

Opdateret 13:48: Personerne bag forslaget om at pjække skriver nu i Facebook-gruppen, at de ikke længere vil samle folk til at pjække.