20.000 gymnasieelever gør rent og kæmper for Guatemalas unge

Penge fra Operation Dagsværk går i år til Guatemala, så landets unge kan få en fremtid med uddannelse og job.

Operations Dagsværk samler i år ind til unge i Guatemala. Nogle elever vælger at sælge hjemmebagt kage for at samle ind til formålet. Arkivfoto Scanpix/Marie Hald Fold sammen
Læs mere

København. Op mod 20.000 danske gymnasieelever vil tirsdag droppe undervisningen og i stedet trække i arbejdstøjet.

Ved at fjerne tyggegummi i Rundetårn, hjælpe med juledekorationer i Tivoli eller andet arbejde samler eleverne ind til unge i Guatemala.

- Unge fra hele Danmark skal ud at arbejde på den årlige dagsværkdag. De giver en dag af deres uddannelse, for at andre unge i verden kan få en uddannelse, siger Molly Maria Bisgaard Koch, sekretariatsfrivillig for Operation Dagsværk.

- De seneste år har vi ligget meget stabilt på lidt over fire millioner. Man ved aldrig, hvor meget man tjener, før pengene er samlet ind, men vi håber, at vi kommer til at ligge på noget af det samme, siger hun.

Millionindsamlingen går til Oxfam Ibis' projekt for unge i Guatemala. Hjælpeorganisationen har to samarbejdspartnere på plads i det mellemamerikanske land.

Fokus er særligt på mayafolket, og målet er at få de unge til at blive i landet i stedet for at driste sig ud på en farlig rejse til USA. Det fortæller Misha Wolsgaard-Iversen, seniorrådgiver for Oxfam Ibis.

- Operation Dagsværk-projektet betyder, at vi kan hjælpe en række unge guatemalanere, som oplever en diskrimination og ekstrem ulighed.

- I stedet for at tage en farlig rejse til USA, vil vi gennem projektet hjælpe de unge med at få en bedre uddannelse, komme i job og skabe deres egen fremtid i Guatemala, siger hun.

Ifølge Oxfam Ibis begiver 150 unge mennesker fra Guatemala sig hver dag mod USA. Men rejsen er farlig, og drømmen om et liv på amerikansk jord knuses ofte, før landegrænsen er nået, fortæller Misha Wolsgaard-Iversen.

Forventningen er, at millionerne fra de danske gymnasieelever vil hjælpe 500 unge guatemalanere i job eller til at starte deres egen virksomhed. 700 andre ventes at kunne få en erhvervsuddannelse.

- Pengene skal bruges til uddannelsesaktiviteter. Vi skal ikke bygge nye skoler. Vi har allerede faciliteter, og vores partnere står klar til at tage imod de unge, siger Misha Wolsgaard-Iversen.

I Danmark har Operation Dagsværk samlet ind siden 1985.

/ritzau/