20 ton ulovligt fyrværkeri konfiskeret

Hverken dødsensalvorlige ulykker eller de mange skrækkampagner i medierne kan tilsyneladende dæmpe danskerens lyst til at fyre den ekstra meget af nytårsaften og i dagene inden. I forhold til samme tidspunkt sidste år har politiet ikke alene konfiskeret rekord-meget ulovligt fyrværkeri, der er også tale om langt kraftigere nytårskrudt end tidligere.

»Foreløbig er der beslaglagt omkring 20 ton ulovligt fyrværkeri, og det er voldsomt meget og også langt mere end sidste år,« siger chefen for Forsvarets Ammunitionsryddere, major Poul Nedergaard.

»Det er heftige sager som rørbomber, krysantemumbomber, kanonslag og raketter, som snildt kan flå en hånd af, hvis man står med en af de helt store raketter,« siger Poul Nedergaard og tilføjer, at man ved, at en del af nytårsbomberne er importeret af folk, der har autorisation til at indkøbe bl.a. krysantemumbomber og luftbomber, f.eks. i forbindelse med fyrværkeri til byfester og andre arrangementer.

»Desværre sælger nogle af de professionelle det ulovligt til private med meget stor fortjeneste,« siger Nedergaard.

Han tilføjer, at også helt almindelige familiefædre er blevet taget i at opbevare store mængder krudt i skuret ude i baghaven med henblik på videresalg. Som privat må man højst opbevare 1,5 kilo fyrværkeri.

Mens det sidste år var lovligt for private at købe raketter med 400 gram krudt i, er det i år kun tilladt med 75 gram krudt.

En af årsagerne til de meget store mængder, politiet har beslaglagt i år er ifølge Poul Nedergaard, at flere borgere har anmeldt andre borgere for ulovlige besiddelser af kraftige og store mængder nytårsfyrværkeri.

»Stadig flere vil tilsyneladende ikke finde sig i, at naboen eller andre, de kender sælger ulovligt fyrværkeri, og derfor kontakter de politiet. Derudover har uforståeligt mange et brændende ønske om det helt store brag nytårsaften og er derfor villige til at handle ulovligt, og der er efter alt at dømme nok at købe af,« mener han.