20 syge på Prices restaurant

Serveringen fortsatte trods advarsler.

Brødrene Price. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

'Østers er udsolgt’. Sådan stod det i går kridtet op på en tavle i entreen til restaurant Brdr. Price i København. Det er dog langtfra hele sandheden.

De kendte tv-kokke og ejere Adam og James Price har nemlig måttet pille østers af menuen, efter at 20 kunder har fået Roskildesyge af at spise franske og irske østers i deres restaurant. En har også været indlagt på Rigshospitalet.

Roskildesyge kommer fra norovirus og sender typisk folk på toilettet med kvalme, diarre og opkast i et par dage.

Men på trods af at restauranten fik to tilbagemeldinger fra selskaber om, at i alt ti gæster var blevet syge af at spise maden fra restauranten, så fortsatte man i mere end en uge efter den første anmeldelse med at servere de inficerede østers. Det viser B.T.s aktindsigt i sagen.

Fortsatte salget

- I alt er 20 mennesker fra fem forskellige selskaber blevet syge efter at have spist østers fra Brdr. Prices restaurant. Vi har måttet give restauranten en indskærpelse, fordi de var fortsat med at sælge østersene flere dage efter, at de havde fået to tilbagemeldinger fra selskaber, hvor folk var blevet syge. De havde heller ikke kontaktet os, siger udbrudskoordinator Morten Lisby fra Fødevarestyrelsen til B.T.

Det er lovpligtigt for fødevarevirksomheder straks at kontakte myndighederne, når man får tilbagemeldinger fra kunder, der mener, at de er blevet syge af maden. Allerede 30. januar blev Brdr. Price kontaktet af et selskab, efter at otte ud af ti gæster, der havde holdt en fødselsdagsmiddag i restauranten to dage før, var blevet syge af østers.

Restauranten gør dog intet og fortsætter med at servere østers.

Få dage efter kontakter endnu et middagsselskab restauranten. To af gæsterne er blevet syge, og deres mistanke retter sig mod de østers, de har spist hos Brdr. Price.

Heller ikke her advares myndighederne. Først tredje gang, da et selskab den 6. februar henvender sig efter at være blevet syge af maden, ringer man til fødevaremyndighederne.

Herefter laver myndighederne en tilbagekaldelse på de franske østers, der er distribueret af Fiskerikajen i Rungsted til syv restauranter i København. Fire andre er blevet syge, efter de har spist inficerede østers købt henholdsvis i Fiskerikajens stand i Torvehallen i København og på Restaurant MASH i Borgergade.

Kokken blev også syg

- Det er en træls sag, også fordi østers ellers er sådan en delikatesse. Men da vi bliver gjort opmærksom på det, stopper vi straks med at sælge de her østers og kontakter vores kunder, siger Simon Kruse, medejer af Fiskerikajen i Rungsted, der har importeret og solgt de franske østers til syv af Københavns mest kendte restauranter.

Herefter skifter Brdr. Price de inficerede franske østers ud med østers fra Irland. De viser sig kort efter også at være inficerede af den samme virus. Her går det ud over tre gæster og en kok, der bliver syge, da de indtager de irske østers hos Brdr. Price.

Først da vælger Brdr. Price at tage østers af menukortet og opsætte et skilt om, at den ellers delikate spise er ’udsolgt’.

- Jeg kan ikke andet end beklage. Nu tager vi østers af menukortet og får det først på igen, når vi er sikre på kvaliteten, siger restaurant-ejer Adam Price til BT.

Han erkender, at restauranten først får fjernet østersene fra menuen og kontakter Fødevarestyrelsen en uge efter, at de første gang hører fra et selskab, der er blevet syge.

- Fødevarestyrelsens udlægning er korrekt. Grunden til at vi ikke reagerer er, at der ofte er mange, der siger, at de er blevet syge af østers - også selvom det skyldes alt muligt andet. Vores køkkenchef er meget erfaren og har åbnet tusindvis af østers. Men da vi tredje gang får en henvendelse, så kontakter vi straks myndighederne. Og at det nu giver os en indskærpelse fra fødevarekontrollen, må vi tager til os, siger Adam Price, der pointerer, at han og hans bror er vældigt kede af situationen.

Kan være livsfarligt

Det er langtfra første gang, at en gruppe danskere er blevet syge af roskildesyge efter at have spist østers. I 2010 kunne B.T. fortælle, at 23 mennesker var blevet syge, efter at de havde spist franske østers på en københavnsk fiskerestaurant.

Norovirus eller roskildesyge kan i yderste konsekvens være livsfarlig, hvis man er meget svagelig. For nogle år siden døde ni danskere, der havde spiste frosne polske hindbær med netop noro-virus. Men er du ved godt helbred, så får du blot et par sygedage med kraftig diarre og kvalme. Både de franske og irske østers har med stor sandsynlighed været i forbindelse med kloakvand med virus.

- Norovirus findes kun i menneskelig afføring, hvilket betyder, at østers er fanget et sted i nærheden af kloakvand. Da vi får undersøgt patienterne på Statens Serum Institut, så viser de sig at rumme en hel vifte af vira, som vi normalt ikke ser i Danmark. De er også i østersene - så de kan kun stamme herfra, siger Morten Lisby.