20 børn forgiftet en uge efter Sundhedsstyrelsens advarsel

En række spædbørn har fået konstateret forhøjede calciumværdier efter indtagelse af fejlproducerede vitaminer.

Spædbørn, gravide og ældre skal omgående stoppe med at indtage kosttilskuddet vitamin D3-dråber fra Inno Pharma, da koncentrationen af D-vitamin er 75 gange højere, end etiketten oplyser. Hvis nogle spædbørn har fået dråberne i en uge eller mere, bør de få taget en blodprøve hos praktiserende læge. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En uge efter Sundhedsstyrelsen første gang advarede mod et fejlproduceret vitaminprodukt, har 20 børn fået konstateret forhøjet niveau på grund af vitamindråberne.

Det skriver DR Nyheder.

Ud af de 20 børn har mere end halvdelen alvorligt forhøjede calciumniveauer i kroppen.

- Det, der bekymrer os allermest, er, hvis calciumniveauerne stiger markant, for så vil der kunne ske en påvirkning af nyrer og andre steder i kroppen, siger Søren Bøgevig, der er overlæge på klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital og tilknyttet Giftlinjen, til DR.

Efter Sundhedsstyrelsen fredag udsendte en advarsel om forgiftningsrisiko ved brug af vitamin D3-dråber fra Inno Pharma, hvor koncentrationen af D-vitamin er 75 gange højere, end den burde være, har flere end 100 borgere henvendt sig hos Giftlinjen.

Søren Bøgevig vurderer, at der er flere end de foreløbigt registrerede tilfælde af forgiftninger, da det ikke er alle, der henvender sig til Giftlinjen.

- Forventeligt er der mindst den samme andel eller flere, som bliver håndteret, uden vi har kendskab til det, siger han.

Fredag kom det frem, at Sundhedsstyrelsen havde fået kendskab til fem tilfælde, hvor spædbørn er blevet syge efter at have indtaget dråberne.

Og tirsdag kom der endnu en beredskabsmeddelelse fra Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen, hvor det lød, at særligt spædbørn, gravide og ældre skal stoppe med at tage kosttilskuddet.

Derudover bør forældre tage deres børn til lægen og få taget en blodprøve, hvis de har fået dråberne en uge eller mere. Uanset om børnene har symptomer eller ej.

Inno Pharma har siden marts solgt 500 flasker med for højt indhold af D-vitamin. Produktet er solgt via diverse helsekostbutikker, herunder Helsam, Matas og på internettet.

/ritzau/