20 anholdt i stor aktion: Forberedte ifølge PET terrorangreb med sprængstoffer og skydevåben

Ifølge Politiets Efterretningstjenestes mistanke har et netværk i Danmark planlagt et terrorangreb med skydevåben og sprængstoffer med et »militant, islamistisk motiv«.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiets Efterretningstjeneste slog onsdag til i en usædvanligt stor aktion i syv politikredse. Politimyndighederne ransagede 20 adresser og anholdt 20 personer.

Mistanken hos politiet og efterretningstjenesten er, at et netværk af personer blandt de anholdte har planlagt et terrorangreb i Danmark med »et militant, islamistisk motiv«.

»Baggrunden for det (den store politiaktion, red.) er, at de blandt andet har skaffet sig remedier til at fremstille sprængstoffer. De har forsøgt at fremskaffe skydevåben. For det vil nogle af dem blive fremstillet i grundlovsforhør – hvor mange ved vi ikke endnu,« sagde chefpolitiinspektør i Københavns Politi Jørgen Bergen Skov ved et kort pressemøde foran politigården i København sent onsdag eftermiddag.

GRAFIK

Et ukendt antal af de anholdte vil ifølge Københavns Politi torsdag blive fremstillet i grundlovsforhør og sigtet efter straffelovens paragraf 114 om terrorisme, som har en strafferamme op til livstid i fængsel.

I de sene eftermiddagstimer onsdag kunne borgere landet over – fra Aalborg til Fyn, Herning, Aarhus Vest og Hovedstaden – se adresser blive ransaget og personer blive ført ud fra bygninger iført hvide DNA-dragter.

På pressemødet foran politigården i København slog den operative chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET), Flemming Drejer, sagens alvor fast, da han supplerede chefpolitiinspektøren fra Københavns Politi:

»PET har gennemført en intensiv efterretningsindsats baseret på en mistanke om, at flere personer forberedte et terrorangreb. De personer er anholdt og sigtet. Det er vores vurdering, at de personer er drevet af et militant islamistisk motiv. Vi ser med stor alvor på en sag som den her, som desværre bekræfter, at der er personer i landet, som både har intentioner og kapacitet til at begå terror i Danmark.«

Fortsat alvorlig trussel

Politicheferne fortalte på pressemødet også, at alle de personer, dagens aktion var rettet imod, var blevet anholdt, og at aktionen hverken gør fra eller til i forhold til terrortruslen, der ifølge PETs operative chef »fortsat er alvorlig«.

»Når PET og politikredsene går ud i så omfattende en aktion, så kan det virke voldsomt. Men jeg kan betrygge jer med, at vi gør vores yderste for at passe på Danmark,« sagde Flemming Drejer:

»Vi skal ikke lade os kue af terror – vi skal leve vores liv normalt«.

De to politichefer var formelle, og efter den kortfattede melding til offentligheden afviste de at svare på spørgsmål fra pressen, med henvisning til at efterforskningen af sagen fortsat pågår.

»Det er det, vi kan bidrage med i dag, så det her bliver en kort seance,« sluttede chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) fortæller, at terrortruslen og onsdagens politiaktion har gjort stort indtryk på ham:

»Sådan en dag starter med, at jeg ved, at aktionen skal finde sted, og hvordan den er tænkt. I løbet af dagen får jeg meldinger, om hvordan den forløber, hvor mange anholdelser der er foretaget og så videre,« siger Nick Hækkerup og fortsætter:

»Jeg glæder mig på den ene side over resultatet. På den anden side peger det på, at vi er et land under terrortrussel, og at vi er nødt til at være årvågne.«

Hvor tæt var det på at gå galt?

»Det kan jeg ikke sige, men det er klart, at når politiet laver en aktion, der er så stor, så er den velforberedt. Men det er også klart, at den bliver lavet, fordi der er mulighed og grund til det.«

Små angreb er mest sandsynligt

Som en reaktion på nyheden om årsagen til den store politiaktion onsdag, skriver tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på det sociale medie Twitter:

»Som justitsminister får du indsigt i de mørkeste afkroge af Danmark. Den viden sætter sig i en. Det er med dybeste respekt, jeg igen sender vores politi og efterretningstjeneste en tak for – efter alt at dømme – endnu en gang at have afværget et terrorangreb mod os.«

Den seneste vurdering af terrortruslen mod Danmark fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, blev offentliggjort i januar 2018. Her beskriver PETs Center for Terroranalyse, CTA, truslen fra militant islamisme sådan her:

»CTA vurderer, at terrortruslen mod Danmark overvejende kommer fra personer med sympati for militant islamisme. Disse motiveres af en opfattelse af, at islam er under angreb fra Vesten, og at Danmark er et legitimt mål som følge af Danmarks aktive udenrigs- og sikkerhedspolitik, herunder deltagelsen i den internationale koalition mod IS, samt opfattede krænkelser af islam, såsom tegningesagen.«

Analysen fortsatte:

»CTA vurderer, at terrortruslen i første række udgår fra enkeltpersoner eller mindre grupper, der opholder sig i Danmark eller i et naboland. Angreb med simple midler og kort planlægning er den mest sandsynlige angrebsform. Der eksisterer dog fortsat også en trussel mod Danmark fra komplekse angreb dirigeret af militant islamistiske grupper i udlandet, omend denne er reduceret.«