20-årig syrer sigtes for terrorplaner mod København

Den tyske anklagemyndighed mener at have så gode beviser mod ung syrisk flygtning, der angiveligt planlagde terrorangreb i København, at der nu rejses tiltalte. Syreren har ifølge statsanklageren »delvist tilstået«. Det skriver Politiken.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. ARKIVFOTO: Københavns politi henviser til Politiets Efterretningstjeneste, hvor man foreløbig ikke har kommentarer. Den sigtede flygtning ankom i 2015 til Tyskland og har siden boet i en flygtningelejr i Biberach i det sydlige Tyskland.
Læs mere
Fold sammen

Den 20-årige flygtning fra Syrien blev i november anholdt ved grænsen med blandt andet et enormt parti tændstikker og fyrværkeri i sin rygsæk. I den danske hovedstad skulle han angiveligt træffe en kontaktperson.

»Jeg kan ikke gå i detaljer med bevismaterialet, før sagen kommer i retten. Men jeg kan oplyse, at vi under ransagning af det flygtningehjem i Biberach, hvor han var anbragt, har fundet data fra primært mobiltelefoner, som understøtter anklagen«, siger statsanklageren i den tyske delstat Baden-Württemberg, Jan Holzen, til Politiken.

Den 20-årige flygtning forlod i november flygtningehjemmet og satte kursen mod den dansk-tyske grænse. Her blev anholdt med 17.000 tændstikker, en pakning med fyrværkeri, 17 batterier, 6 walki talkies og to køkkenknive i sin rygsæk.

»Igen kan jeg ikke gå i detaljer, men jeg kan sige, at manden har udtalt sig under forhør og der foreligger, hvad jeg vil kalde en delvis tilståelse«, siger Jan Holzer.

Ifølge anklagerens teori skulle den unge syrer i København mødes med en kontaktperson eller medgerningsmand, fremstille en bombe og bringe den til sprængning i en større folkemængde med flere dræbte til følge. Men planerne blev forpurret ved anholdelsen på grænsen.

Den tyske anklager vil ikke oplyse noget om kontaktpersonen i København, kun sige, at oplysningerne stammer fra den tiltaltes computer og telefon.

Københavns politi henviser til Politiets Efterretningstjeneste, hvor man foreløbig ikke har kommentarer. Den sigtede flygtning ankom i 2015 til Tyskland og har siden boet i en flygtningelejr i Biberach i det sydlige Tyskland

Sagen ventes at komme for retten i Ravnsburg i enten juni eller juli. En eventuel straf vil afhænge af, om retten vurderer, at den syriske flygtning var ungdomskriminel eller voksen, da han planlagde angrebet.