2.200 nye statsborgere budt velkommen af Folketinget

En forstuvet fod og arm afholdt ikke Folketingets formand fra at deltage i fejring af nye danske statsborgere.

Omkring 2.200 nye danske statsborgere tog søndag imod invitationen fra Folketinget om at deltage i den årlige statsborgerskabsdag.

De blev budt velkommen af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der i sin tale opfordrede de nye statsborgere til at tage aktiv del i det danske folkestyre.

- Jeg synes, dagen er gået vældig godt. Jeg fornemmede en utrolig stor glæde og forventning. Folk havde dannebrogsflag med, der var små børn klædt ud i rødt og hvidt. Folk havde virkelig gjort meget ud af det, siger Pia Kjærsgaard.

En forstuvet højre fod og venstre arm efter et fald over et trin lørdag afholdt ikke Folketingets formand i at deltage i fejringen.

- Jeg tror, det er meget værdifuldt at kunne komme ind og besøge Folketinget, selv om det nok er de allermest engagerede, vi ser en dag som i dag, siger Pia Kjærsgaard.

Som dansk statsborger kan man stemme og lade sig opstille til folketingsvalg. Men folkestyret er meget mere end det, understregede Pia Kjærsgaard i velkomsttalen.

Det er også at tage aktiv del i nærdemokratiet - skolebestyrelsen, beboerforeningen og fodboldklubbens bestyrelse.

Og der er ikke noget galt i at have forventninger til de nye statsborgere, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

- Når man får en gave som dansk statsborgerskab, synes jeg også, man har ret til at markere, at der også er nogle forventninger - at man tager åbent imod demokratiet og gør sit yderste for at medvirke til at være et positivt tilskud til det danske samfund, siger Pia Kjærsgaard.

Efter talen bød programmet blandt andet på oplæsning af eventyr ved skuespilleren Ghita Nørby krydret med musikalske indslag fra guitaristen Lars Hannibal.

Der blev også budt på børneteater og liveoptræden af bandet Dodo & The Dodos.

Folketingets formand var dog forhindret i at slå sig løs på dansegulvet.

- Jeg havde stor lyst til at danse til Dodo, men det kunne desværre ikke lade sig gøre med den forstuvede fod, lyder det fra Pia Kjærsgaard.

/ritzau/