19 timers dramatisk armlægning endte uden aftale: Forligsmanden udskyder konflikt for sidste gang

Parterne fik lov til at overskride midnatsdeadlinen i Forligsinstitutionen med adskillige timer, men lønmodtagerne og arbejdsgivernes forhandlere kunne alligevel ikke komme til enighed om en overenskomstaftale. Nu har forligsmand Mette Christensen udsat en storkonflikt med yderligere 14 dage.

Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening forlader forhandlingerne i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København, onsdag den 18. april 2018. Forhandlingerne startede klokken 10:00 tirsdag formiddag og kan trække ud længe endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Dramaet om en overenskomstaftale fortsætter.

Efter 19 timers forhandlinger, der strakte sig flere timer over den fastsatte deadline ved midnat, har forligsmand Mette Christensen valgt at udsætte en storkonflikt med yderligere 14 dage.

Det viser et underskrevet dokument, som KL-formand Michael Ziegler har lagt op på Twitter.

»Jeg har i dag - efter at have rådført mig med de to øvrige forligsmænd - besluttet, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i indtil to uger,« skriver Mette Christensen.

Forligsmanden har nu indkaldt parterne igen fredag kl. 10 i Forligsinstitutionen.

Formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, forventer dog ikke, at forhandlingerne varer yderligere 14 dage.

»Nu har vi et nyt møde på fredag, og vi har fået at vide, at vi skal tage soveposen med. Jeg tror ikke, hun (forligsmand Mette Christensen, red.) lukker os ud igen, før vi har en aftale.«

»Jeg tror ikke, at vi skal forhandle i 14 dage. Jeg tror, vi skal forhandle på fredag, og det er det,« siger Anders Bondo Christensen.

Statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), tager forligsmandens beslutning om at udskyde konflikten til efterretning. Hun ærgrer sig dog over, at parterne ikke nåede en løsning tirsdag.

»Vi har haft rigtig gode forhandlinger, men jeg er også ærgerlig over, at vi ikke blev færdige. Nu må vi trække i arbejdstøjet igen fredag,« siger Sophie Løhde.

Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup og chefforhandler for kommunerne, betoner, at alle er godt og grundigt trætte af al balladen om overenskomstforhandlingerne.

»Men hvis ikke man havde udsat nu, havde vi haft krig. Og forlængelsen gør, at vi har en chance.«

Anders Bondo Christensen mener, at det er muligt at lande en aftale hurtigt, måske allerede fredag. Deler du den forhåbning?

»Håb har jeg masser af. Men jeg er meget i tvivl om, hvad det hér ender med. Enhver kan se, at vi har været her først en måned. Så i 14 dage. Nu i 14 dage mere. Og det er på trods af, at det i virkeligheden er relativt overskuelige problemstillinger. Det er bare rigtig, rigtig svært at lande en aftale,« siger Ziegler.

Parterne mødtes kl. 10 tirsdag formiddag, og forhandlingerne fortsatte til kort efter klokken 5, før en ny udsættelse blev konklusionen.

Forhandlingerne trak ud, efter forligsmand Mette Christensen ellers sent tirsdag aften ifølge Berlingskes oplysninger meddelte forligsparterne, at hun ikke ville »sætte uret i stå« og lade parterne forhandle til langt ud på natten.

Forligsmanden var angiveligt villig til at give parterne en »lille elastik« på et par timer, men den tidsplan holdt altså ikke.

Lige lidt hjalp det dog.

Parterne kunne ikke blive enige om alle de tre store knaster om løn, lærernes arbejdstid og den betalte frokostpause.

En af lønmodtagernes forhandlere, Flemming Vinter fra CFU, kigger ud af vinduet under forhandlingerne i Forligsinstitutionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Ifølge TV 2 kom de tre arbejdsgiverorganisationer kort efter midnat med det, der blev betegnet som et sidste tilbud til lønmodtagerne med en lønforhøjelse på 8 pct. over tre år, hvilket er en forøgelse fra det oprindelige tilbud på 7,9 pct. Lønmodtagerne har tidligere forlangt 8,2 pct.

Derudover holdt arbejdsgivernes forhandlere ifølge TV 2 fast i lærernes årsnorm, mens man ville skrive retten til betalt frokostpause ind i overenskomsten. Det ville dog kræve modydelser, lød det.

På Twitter sammenfattede arbejdsgivernes forhandler på det kommunale område, KL-formand Michael Ziegler, omkring kl. halv 1 situationen med det berømte latinske udtryk for »Terningerne er kastet«.

Svaret fra lønmodtagernes forhandlere blev dog et »nej«.

Siden måtte forligsmanden vurdere, hvor parterne står, og hun har altså konkluderet, at der fortsat er skub nok i forhandlingerne til, at hun vil give det to uger mere.

Overenskomstforhandlingerne har kørt i månedsvis og har været intensive de seneste dage.

Fra søndag til mandag brugte kommunernes forhandlere 21 timer i streg i Forligsinstitutionen på at forhandle, inden forhandlere fra regionerne og staten senere mandag indfandt sig i Forligsen.

Da alle mandagens forhandlinger var afsluttet, var det med langt mere positive toner fra både formand for Forhandlingsfællesskabet, Anders Bondo Christensen, og innovationsminister Sophie Løhde (V), der repræsenterer staten på arbejdsgiversiden, end tidligere.

Men de positive toner kunne altså ikke omsættes til en aftale, da parterne mødtes til tirsdagens forhandlinger.

Nu skal endnu et kapitel skrives i OK18-sagaen.