1813 skal børnesikres

Efter at over 100 læger har slået alarm over, at 1813 sender for mange småsyge børn på hospitalet, ønsker politikere i regionsrådet at forbedre 1813s indsats i visitationen af børn.

Ditte Trane Bugge Møller og hendes datter Saga Lily Bugge Valgard på næsten tre måneder venter i Børnemodtagelsen på Hvidovre Hospital. Politikere i regionsrådet stiller nu krav til større fokus på børn hos 1813. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forældre kommer ind med deres barn midt om natten på hospitalet. De er blevet henvist af 1813 og må vente i flere timer på at blive tilset af en læge for så at få beskeden om at tage hjem igen, fordi barnet ikke fejler andet end feber og forkølelse.

En problematik som Berlingske onsdag beskrev, efter at over 100 læger fra Hvidovre, Hillerød og Herlev Hospital gav udtryk for stor bekymring over udviklingen, siden 1813 trådte i kraft den 1. januar.

Situationen får politikere i regionsrådet til at stille krav til et større fokus på børn hos 1813.

»Der er tydeligvis for mange børn med små skavanker, der kommer ind på hospitalerne. Det er skidt for alle parter og ikke en fornuftig anvendelse af systemet og vores ressourcer,« siger Charlotte Fischer, der er de Radikales regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden.

Hun så gerne, at der kom endnu større fokus på visitationen af børn hos 1813 for at undgå, at børn med for eksempel en forkølelse bliver sendt til hospitalet.

»Målet er at få klaret nogle flere børn gennem 1813. Det kan ske med et særligt børnespor med flere børnelæger og sygeplejersker ved telefonen, der har større indsigt og viden om børn,« siger hun og forklarer, at hun vil tage det op med partierne og formanden for regionsrådet, Sophie Hæstorp Andersen (S).

For nylig blev åbningstiden i børnesporene i akutmodtagelserne udvidet fra kl. 23 til 24. I torsdags sagde regionsrådsformanden til Berlingske, at der var problemer, og hun var parat til at overveje, om der skulle udvides yderligere.

Charlotte Fischer pointerer, at det ikke nødvendigvis er nok kun at sætte ind over for problemet på hospitalerne, fordi det er hos 1813, at kaosset oftest opstår.

Hårdere visitation

Mette Abildgaard (K) mener, at situationen er udtryk for et grundlæggende problem med 1813. Hun så gerne, at man gik tilbage til det »gamle« system, men erkender at det ikke er et realistisk scenarie, fordi flertallet er imod.

Ifølge hende skal en løsning blandt andet findes hos sygeplejerskerne ved telefonerne.

»Der bliver henvist for mange patienter til viderebehandling, der slet ikke har brug for det. Vi skal sende et signal til de her sygeplejersker, der sidder i 1813, om, at de bliver nødt til at være mere hårde og sige til flere, at de sagtens kan gå til egen læge,« siger hun. Region Hovedstaden er i gang med at foretage en opgørelse over, hvad børn bliver henvist med fra 1813. Hvor mange, der sendes af sted med en snotnæse, og hvor mange der reelt har behov for at blive indlagt. Opgørelsen skal skabe et overblik over problemets omfang.