1813 fejlede, da 17-årig døde af meningitis

Medarbejdere på akuttelefonen undlod at sende en ambulance, da en ung mand ringede ind med symptomer på, hvad der viste sig at være meningitis. Det var en fejl, vurderer såvel eksperter som regionen selv.

Medarbejderne på akuttelefonen undlod at sende en ambulance, da en ung mand ringede ind med symptomer på, hvad der viste sig at være meningitis. Det var en fejl, vurderer såvel eksperter som regionen selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE DESMAZES

Den meget omtalte 1813 akuttelefon begik klare fejl og undlod at sende en ambulance, da en 17-årig gymnasieelev fra Birkerød i nytåret døde af den frygtede meningitis-sygdom.

Dét er vurderingen hos såvel flere eksperter som Region Hovedstaden selv, efter DR har afdækket forløbet, der førte til den unge mands død.

Den 17-årige ringede selv to gange til 1813 og berettede om bl.a. stærke smerter i kroppen og blålige pletter på huden.

Alligevel valgte medarbejderne på 1813 ikke at sende en ambulance, og det var en fejl, mener to eksperter, som DR har bedt vurdere forløbene.

Pletterne kan således være tegn på hudblødninger – og der kan være tale om meningokokker i blodet. I kombination med høj feber er det så alvorlige symptomer, at det kræver akut indlæggelse, vurderer overlæge Carsten Schade Larsen fra Aarhus Universitetshospital ifølge DR.

»Det er et rødt flag, hvis man får blødningstendens og høj feber. Det er et alvorligt symptom, der kræver akut indlæggelse,« siger han.

Den 17-årige og hans forældre endte med selv at køre til akutmodtagelsen i Hillerød ud på morgenen 1. januar.

Hér kom han lynhurtigt i behandling, men døde om eftermiddagen i ambulancen ind til Rigshospitalet efter flere hjertestop.

Region Hovedstaden erkender, at der burde være sendt en ambulance, men de mener også, at medarbejderne på 1813 i øvrigt har fulgt de retningslinjer, der er på området.

Ved det første opkald er vurderingen, at det handler om influenza-lignende symptomer, og at der ikke er noget, som tyder på livstruende sygdom.

Ved andet opkald er tilstanden blevet værre med smerter og udslæt, og 1813-medarbejderne beder den unge mand om at sende billeder af udslættet, ligesom det besluttes, at han skal indlægges akut.

Men da patienten er vågen, klar og »uden bevidshedspåvirkning eller nakkestivhed,« beder man forældrene om at køre deres søn til hospitalet i Hillerød.

»Her burde vi have sendt en ambulance i stedet,« vurderer regionen ifølge DR.

Der har på det seneste været to dødsfald efter den såkaldte W135 meningokoksygdom, begge i Københavnsområdet, og der har i 2016 været otte tilfælde af denne type mod det normale gennemsnit på to årlige tilfælde, oplyser Statens Serum Institut.

Efter der var blevet påvist to tilfælde med invasiv meningokoksygdom på Birkerød Gymnasium, valgte myndighederne at tilbyde forebyggelse med antibiotika og vaccination til alle elever og personale, cirka 1.200 personer, på Birkerød Gymnasium.