18-årig idømt fængsel for Facebook-misbrug

En 18-årig mand er blevet idømt en betinget fængselsstraf for at have oprettet falske Facebook-profiler i tre kvindelige læreres navne.

Gennem de falske profiler skrev den dengang 16-årige til flere mænd og kom i disse korrespondancer med seksuelle tilnærmelser til mændene. Misbruget blev opdaget af en af de tre lærere, som meldte det til politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I efteråret 2010 oprettede en dengang 16-årig dreng falske profiler på Facebook, hvor han på vegne af tre kvindelige lærere både skrev til fremmede mænd og besvarede anmodninger og mails, som blev sendt til de falske profiler.

Onsdag fik den nu 18-årige, som var tiltalt for blufærdighedskrænkelse og misbrug af andres Facebook-profiler, sin endelige dom på 10 dages betinget fængsel. En korrekt dom, lyder det forsvareren.

»Jeg mener, at det var den rigtige straf. Det skulle være en betinget dom, når man tænker på tiltaltes unge alder, da det blev begået og den tid, der nu er gået. Og min klient var indforstået med dommen,« siger forsvarsadvokat Per Broe-Andersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Gennem de falske profiler skrev den 16-årige til flere mænd og kom i disse korrespondancer med seksuelle tilnærmelser til mændene. Misbruget blev opdaget af en af de tre lærere, som meldte det til politiet.

Hos de tre kvinder er der ingen tvivl om, at den offentlige ydmygelse på internettet har haft konsekvenser, og de har hver krævet 5.000 kroner for tort. Ifølge forsvarer Per Broe-Andersen vil erstatningskravet givetvis blive afgjort ved en særskilt sag efterfølgende.

»Der er ingen tvivl om, at det har haft nogle ubehagelige konsekvenser for de forurettede, og det er selvfølgelig også derfor, at de kommer med et erstatningskrav for tort, men jeg tror ikke, at min klient havde forestillet sig alt det, da han oprettede de her profiler. Han fortryder det meget,« siger Per Broe Andersen.

Han mener, at sagen viser, at man skal tænke sig om, når man er online.

»Man skal være varsom og gøre sig klart, hvad det er man laver, når man som ung færdes på internettet og på de sociale medier. Man sidder måske lidt i sin egen verden og tror ikke, at det er virkelighed. Det viser den her dom med al tydelighed, at det er,« siger han.

Anklagemyndigheden gik efter en ubetinget straf, da der i lignende sager tidligere er blevet givet op til 30 dages ubetinget fængsel.