17-årig Kundby-pige kendes skyldig i at planlægge terror mod to danske skoler

Tirsdag faldt dommen over den 17-årige pige fra Kundby, der er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler.

Gennem hele retssagen mod den nu 17-årige pige har der været heftig sikkerhed omkring Retten i Holbæk, hvor tungt bevæbnet politi har stået vagt iført skudsikre veste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nu 17-årige Kundby-pige er blevet kendt skyldig i forsøg på terror.

Det fastslog et enigt nævningeting ved Retten i Holbæk tirsdag. Samtlige tre dommere og de seks nævninge var således enige om dommen.

»Der foreligger et strafbart forsøg på terrorisme, da det var hendes hensigt at bringe en bombe til sprængning på de to skoler,« står der i dommen.

Pigen bliver dermed den første danske kvinde, som er dømt for at planlægge terror i Danmark.

»Hun er ikke chokeret«

Hun sad stille med hænderne foldet i skødet og lyttede med, da dommer Peder Johs. Christensen tirsdag formiddag læste dommen op. Hun så hverken synderligt ked ud af det eller påvirket.

Det er dog tilfældet, fortalte hendes forsvarer, Mette Grith Stage, umiddelbart efter domsafsigelsen.

»Hun er ked af det. Men de seneste dage har hun forberedt sig på, at det kunne være udfaldet, så hun er ikke chokeret,« siger forsvareren.

Tilbage i oktober 2015 konverterede hun til islam og begyndte kort tid efter at vise interesse for terrornetværket Islamisk Stat. Via internetsøgninger og korrespondancer på sociale medier blev hun lynhurtigt radikaliseret i månederne forud for sin anholdelse.

Ikke tvivl om faktiske omstændigheder

Hun efterlod sig flere spor både online og fysisk, og der har derfor ikke været stor uenighed om sagens beviser under retssagen.

Det ér således Kundby-pigen, der har skrevet drejebøger til, hvordan hun kunne angribe de to skoler Sydskolen i Fårevejle og den jødiske skole Carolineskolen i København.

Det ér hende, der har indkøbt ingredienser med henblik på at fremstille det ustabile sprængstof TATP, som er blevet brugt i flere terrorangreb i Europa.

Det ér hende, der på Twitter har skrevet til en mand, hun troede var kaliffen for Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, og fortalt ham om, at hun var i færd med at planlægge et angreb mod »de vantro«.

Det ér hende, som under retssagen har skrevet, hvordan hun er i færd med at lokke »dem alle sammen i en fælde«, og hende der har skrevet en afart af en selvbiografi, hvori hun har taget terroristen Omar el-Husseins efternavn og skrevet om angreb.

Men havde hun faktisk tænkt sig at sætte handling bag truslen om at angribe skolerne?

Dét har været sagens helt centrale spørgsmål.

Manglede ordre

Og det er altså nævningetingets vurdering, at det var tilfældet. Netop de faktiske omstændigheder forud for anholdelsen har været tungtvejende for afgørelsen, fremgår det af begrundelsen for rettens beslutning, som dommer Peder Johs. Christensen nu læser op.

»Retten har tillige fundet det bevist, at sprængningerne ikke blev gennemført, fordi den nu 17-årige ikke modtog en ordre om angrebet på Sydskolen, og fordi hun forinden angrebet mod Carolineskolen blev anholdt af politiet den 13. januar 2016,« fremgår det af dommen.

Det er desuden rettens overbevisning, at pigen ikke udførte et angreb på Sydskolen 8. januar 2015 – datoen hun ellers havde noteret på en af sine håndskrevne noter, da der denne aften blev afholdt gallafest på skolen – fordi »det ikke var lykkedes hende at fremstille TATP inden festen«.

Dermed deler retten senioranklager Kristian Kirks overbevisning. Han har betegnet sagen som »ukompliceret« og har gennem retsmøderne tegnet et billede af en ung pige, som tænkte på jihad og drab, og som under et grundlovsforhør umiddelbart efter sin anholdelse erkendte sig skyldig i terrorplaner. En tilståelse, som hun senere trak tilbage.

Omvendt har pigens forsvarer sagen igennem understreget, at hendes klient aldrig har haft til hensigt at føre planerne ud i livet. De foregik alene i pigens hoved og skal snarere ses som et desperat råb om opmærksomhed fra en pige, der savnede spænding i hverdagen. Hun mener derfor, der snarere burde være tale om en socialsag end om en straffesag, og har krævet, at pigen frifindes.

Risikerer forvaringsdom

Sagen bliver behandlet som en nævningesag, og det betyder, at tre juridiske dommere og seks nævninge i fællesskab har skullet tage stilling til pigens videre skæbne.

Retten i Holbæk skal nu tage stilling til, hvilken straf pigen skal have. Afgørelsen på det spørgsmål ventes at falde på torsdag eftermiddag, men inden da skal anklager og forsvarer fremlægge deres påstande i retten.

Anklagemyndigheden kræver, noget usædvanligt, at pigen idømmes en forvaringsdom. Det er en tidsubestemt dom, som gives til personer, som vurderes at være farlige for deres omgivelser. Der gives kun en håndfuld forvaringsdomme om året, og det er uhyre sjældent at personer under 18 år får de tidsubestemte domme. Ifølge Danmarks Statistik er det således kun sket en enkelt gang siden 1980.

Pigens forsvarer vil, nu hvor pigen er blevet kendt skyldig i terrortiltalen, gøre hvad hun kan for at pigen undgår en forvaringsdom.

»Det er virkelig vigtigt, det, der skal ske nu. Det er vores sidste skud i bøssen, og jeg vil gøre gældende, at hun skal have en almindelig fængselsstraf,« siger Mette Grith Stage.

Ud over terrorplanerne er pigen også blevet kendt skyldig i at overfalde en pædagog på den institution, hvor hun har siddet varetægtsfængslet.