16.000.000.000 - prisen for indvandring til Danmark

Regeringen er åben over for indslusningsløn og en revurdering af førtidspensioner. Det skyldes, at den danske stats nettoudgift til indvandrere og efterkommere fra mindre udviklede lande sidste år var på 15,7 mia. kr. Beløbet ser ikke ud til at falde nævneværdigt frem mod 2020.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15,7 milliarder kroner netto. Det er, hvad indvandrere fra mindre udviklede lande og deres efterkommere årligt koster den danske stat, viser helt nye beregninger fra den uafhængige institution DREAM. Beregningerne er foretaget for den liberale tænketank CEPOS.

Beregningerne viser også, at regeringens politik om at få flere højtuddannede indvandrere til Danmark, der kan bidrage til fremtidens velfærd, ser ud til at mislykkes: På trods af et helt nyt indvandringsmønster vil indvandrere og efterkommere fra mindre udviklede lande koste den danske stat 14,3 milliarder kroner i 2020, viser en fremskrivning. Professor i økonomi og tidligere vismand, Jan Rose Skaksen fra Copenhagen Business School siger:

»Dimensionsmæssigt er tallene på størrelse med en efterløn, og konkret kan de bruges som dokumentation for, at der er et kæmpe- potentiale for at øge integrationen på arbejdsmarkedet.«

For at få flere indvandrere ud på arbejdsmarkedet, åbner finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) derfor for en gennemgang af allerede tildelte førtidspensioner, som loven levner mulighed for.

»Hvis det viser sig, at man har en evne, så er det ingen gyldig grund, at man har fået tildelt førtidspension. Der skal være en konsekvens,« siger Claus Hjort Frederiksen, som samtidig foreslår en periode med lavere løn for indvandrere - den såkaldte indslusningsløn, som integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) for blot et halvt år siden kaldte »ikke sympatisk«.

»Vi er nødt til at være mere fordomsfri og forsøge alle muligheder,« siger finansministeren. Det danske samfunds nettoindtægt for indvandrere og efterkommere fra mere udviklede lande var sidste år på 2,2 milliarder kroner. Flere ministerier arbejder i øjeblikket på den udredning af de økonomiske konsekvenser af indvandringen, som VK-regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om i dette års finanslov.