16-årige Mustafa nåede Sverige som en af de sidste før grænsen lukkede

Torsdag klokken 12 indførte den svenske regering midlertidig grænsekontrol. Svenske myndigheder forventer, at kontrollen vil føre til færre asylansøgere i Sverige. Allerede i går blev de første flygtninge og migranter sendt tilbage til Danmark.

Torsdag kl. 12.00 indførte Sverige midlertidig grænsekontrol ved den danske og tyske grænse. Her er vi på Hyllie station, den første station efter Øresundsbroen, hvor svensk politi var mødt talstærkt op for at kontrollere pas.De personer, der ikke kunne fremvise gyldig identifikation, blev ført ud af toget, hvorefter de fik valget om at søge asyl i Sverige. Hvis ikke de ønsker det, bliver de sendte tilbage til Danmark. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

»Flygtning? Velkommen til Malmø!«

16-årige Mustafa stopper foran Migrationsverkets grønne plakater, der byder velkommen på fire forskellige sprog, og kigger sig en smule desorienteret omkring. Klokken er 11.47 torsdag, og om 13 minutter vil svensk politi indføre midlertidig grænsekontrol.

Mustafa, hans lidt yngre bror og de to mostre med i alt seks små børn har taget det sidste tog mellem Danmark og Sverige, inden den svenske regering kl. 12 indfører grænsekontrol.

På vej over Øresundsbroen har gruppen fortalt, at de oprindelig er flygtet fra millionbyen Mosul i den nordlige Irak, der i dag er kontrolleret af Islamisk Stat.

Kvinderne rejser uden mænd og piller en imaginær ring af fingeren, da Berlingske på engelsk spørger om »husband« (ægtemand, red.). Men fraværet af mænd betyder ikke en dårligere levestandard: Børnene fordriver rejsetiden med spil på smartphones, og Mustafa dykker ned i sin lomme og finder pengesedler på 100 og 200 euro, da han forgæves vil købe billet til den dansk-svenske togforbindelse ved Hovedbanegården i København.

Selv om det ikke er deres intention, bevæger Mustafa og hans bror sig på kanten af loven. Det er af mindre betydning, at de to drenge kører uden billet fra København til Malmø.

Men de to mindreårige har heller ikke identifikationspapirer på sig, da papirerne befinder sig i Tyrkiet, hvor også drengenes forældre opholder sig. Familien frygtede, at papirerne ville gå tabt »i det store hav« mellem Tyrkiet og de græske øer, forklarer Mustafa på det engelsk, han har lært fra computerspil.

Ved ankomsten til Malmø følger gruppen af ti kvinder og børn heller ikke anvisningerne på Migrationsverkets grønne plakater.

For familien har ikke tænkt sig at blive registreret og indlogeret på et asylcenter. I stedet er målet en slægtning i Norrköbing i det østlige Sverige, fortæller de.

15-20 tilbageholdte pr. tog

For at undgå at flygtninge og især flygtningebørn ligesom Mustafa rejser »under radaren«, har Migrationsverket bedt den svenske regering indføre midlertidig grænsekontrol.

Det fortæller Malmø politis pressetalskvinde Ewa-Gun Westford kl. 13.15 til et stort presseopbud på den forblæste togstation Hyllie, der er første stop efter Øresundsbroen.

Kontrollen har nu været i gang i næsten halvanden time, og på perron 1B under hende står omtrent 20 betjente i neongule veste parate til at gennemgå hvert tog, der kommer fra Danmark.

Når et nyt tog kører ind på perronen, vil betjente spørge udvalgte rejsende om ID-papirer, og når togene igen forlader perronen, er mellem 15-20 personer blevet holdt tilbage.

I et brev til den svenske regering har Migrationsverket vurderet, at flere asylansøgere vil søge mod Danmark, efter grænsekontrollen bliver indført.

Den udlægning er politikvinden Ewa-Gun Westford enig i. Hun mener endda, at grænsekontrollen får den konsekvens, at flere flygtninge og migranter bliver sendt tilbage til Danmark:

»Sverige vil ikke være et transitland for illegale flygtninge, og hvis de tilrejsende opholder sig illegalt i Sverige og ikke ønsker at søge asyl, så vil de blive sendt tilbage til Danmark.«

Pendlernes pas

Blandt dem, som allerede i går blev tilbageholdt og sendt tilbage til Danmark, var syv kurdere. De ønskede ikke at søge asyl i Sverige, og det er uvist, hvad gruppen endte med at gøre, da de vendte tilbage til Hovedbanegården i København.

Indisk-fødte Zahida Parwee skulle også fremvise ID i svensk politis stikprøvekontroller ved Hyllie Station. Hun bor i Københavns Nordvest-kvarter og kom til Danmark i 1976.

Jævnligt besøger hun sin søn, svigerdatter og børnebørn i Skåne. Hun er aldrig blevet bedt om at vise ID på strækningen mellem København og Hyllie, og hendes gule sygesikringskort med det danske personnummer var den eneste grund til, at hun ikke endte med at blive kørt til Migrationsverkets kontor i Malmø.

»Vi anbefaler alle – også helt almindelige pendlere – at medbringe pas, mens kontrollen pågår,« siger Ewa-Gun Westford.

Den svenske politikvinde fortæller også, at svensk og dansk politi er i dialog om, hvorvidt svenske betjente kan stige på toget ved sidste stop i Danmark og begynde grænsekontrollen midt på Øresundsbroen i det øjeblik, man befinder sig på svensk territorium. På den måde kan man undgå togforsinkelser.

Grænsepolitiet i Skåne oplyste til svenske medier i går, at det har sendt 22 irakere retur til Danmark, da de ikke ønskede at søge asyl i Sverige.