16-årig skolepige fængslet på femte måned

Fire en halv måned efter at have stukket sin klassekammerat i ryggen skal en nu 16-årig pige fortsat sidde varetægtsfængslet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 16-årig skolepige fra Århus skal fortsætte med at sidde varetægtsfængslet i foreløbig endnu en måned, fordi hun i januar stak en kniv i ryggen på sin klassekammerat.

Offeret var en jævnaldrende dansk dreng, som midt i religionstimen en fredag middag på Samsøgades Skole i Århus blev stukket i ryggen, efter at pigen i længere tid havde følt sig mobbet. Han blev lettere såret.

Skolen er siden blevet frikendt for at have svigtet i hele forløbet, der kulminerede med knivstikkeriet.

Pigen, der har tyrkiske forældre, har siddet varetægtsfængslet, siden hun nøje planlagde og medbragte familiens urtekniv, som hun stak i ryggen på drengen, mens han var i gang med at tørre cacaomælk op fra gulvet.

Pigens forsvarer, advokat Henning Lyngsbo, mener, at den fortsatte fængsling ikke står i et rimeligt forhold til den straf, pigen kan forventes at få. Og fængslingen er et bevis på, at der varetægtsfængsles alt for meget i Danmark, sagde han i retten.

Ved retsmødet om fristforlængelsen tirsdag blev store dele af mødet holdt for lukkede døre, blandt andet i forbindelse med oplæsning fra en få dage gammel mentalerklæring om pigen.

Politianklager Rosa Pape siger, at politiet vil indstille til statsadvokaten, at pigen tiltales for forsøg på manddrab. Derfor er der grundlag for fortsat fængsling, selv om forsvareren har modsat sig dette adskillige gange.

Henning Lyngsbo mener, at pigen er omfattet af en bestemmelse, der kun levner mulighed for varetægtsfængsling af unge under 18 år på op til fire måneder, men det har byretten og landsretten afvist flere gange.

Kendelsen om den forlængede fængsling blev da også straks kæret med krav om mundtlig forhandling i landsretten. Det ventes, at statsadvokaten hurtigt vil kunne afklare, om pigen skal tiltales for forsøg på manddrab eller "kun" grov vold, som er erkendt.

/ritzau/