16-årig pige tiltalt for at ville bombe skoler: Forstå Kundby-sagen på to minutter

Den terrortiltalte pige har været varetægtsfængslet i 13 måneder, fordi politiet frygter, at hun vil genoptage sine bombeplaner, hvis hun bliver løsladt. Fredag kan nye oplysninger dukke op i sagen, når anklageskriftet kommer.

Arkivfoto:  Den 16-årige Kundby-pige blev i sidste uge tiltalt for at planlægge bombeangreb mod den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle. Sagen foregår ved Retten i Holbæk (Foto: Claus Bech/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Fredag går den opsigtsvækkende sag om en 16-årige pige, der er tiltalt for at planlægge to terrorangreb mod danske skoler, ind i en ny fase.

Det sker, når anklageskriftet, der er det dokument, som danner grundlag for straffesagen, kommer, og offentligheden formentlig kan få løftet lidt mere af sløret i sagen.

Det har hidtil været sparsomt med informationer, siden Midt- og Vestsjællands Politi 13. januar sidste år rykkede massivt ud til en lille villavej i den nordvestsjællandske by Kundby, hvor de med bomberyddere ransagede en bolig og anholdt den dengang 15-årige pige.

Hun er siden blevet tiltalt efter terrorparagraffen for at planlægge angreb på to skoler. Det drejer sig om den jødiske Carolineskolen i København og Sydskolen i Fårevejle i Nordvestsjælland, hvor hun tidligere har været elev.

»Hun er tiltalt for at have gjort forberedelser til bombefremstilling og for at have planlagt prøvesprængning. Anklagemyndigheden rejser derfor en straffesag mod hende efter straffelovens bestemmelser om terror,« sagde statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse i sidste uge.

Politiet frygtede planlægningen ville fortsætte

Konkret skulle pigen have anskaffet sig bombemanualer og kemikalier til fremstilling af sprængstoffet TATP, der også går under det mere mundrette navn »satans mor«, og ifølge statsadvokaten var pigen langt fremme med sin bombefremstilling og prøvesprængninger.

De oplysninger blev dog i første omgang hemmeligholdt og sagen blev mørklagt, og ved grundlovsforhøret dagen efter anholdelsen besluttede dommeren, at pigen – trods sin unge alder – skulle tilbringe de første uger i isolation.

Den 16-årige pige har nu siddet varetægtsfængslet i 13 måneder, hvilket er usædvanligt - særligt for personer under 18 år, hvor en varetægtsfængsling af den længde kræver »helt særlige omstændigheder«.

Under den paraply falder en terror-tiltale, men den lange varetægtsfængsling skyldes også, at politiet frygter, at pigen vil genoptage sine bombeplaner, hvis hun bliver løsladt, og at hun ville kunne påvirke efterforskningen og vidnerne i sagen mod hende.Det skriver Nordvestnyt, der har fået aktindsigt i grundlaget for varetægtsfængslingen. Det er dog udeladt i den aktindsigt, mediet har fået, hvad der konkret har vakt politiets frygt.

Medie: Kundby-pige stak ansat ned

Efter sin isolation blev pigen placeret på en lukket institution for unge, hvor hun siden har siddet varetægtsfængslet. Radio24syv har tidligere på ugen kunnet erfare, at pigen i sommer stak en medarbejder ned på institutionen med et knust glasskår, da medarbejderen ville hjælpe pigen med noget vasketøj.

Pigens advokat Mette Grith Stage kunne af hensyn til sin tavshedspligt i sagen hverken be- eller afkræfte oplysningerne over for mediet.

Over for Berlingske har forsvarsadvokaten tidligere - uafhængigt af oplysningerne fra Radio24syv - fortalt, at hun aldrig har haft en lignende sag.

»Det er en fuldstændig usædvanlig sag – den mest udsædvanlige sag, jeg nogensinde har haft. Terrorsager er i sig selv relativt usædvanlige, og at det så er en dengang 15-årig pige, der er sigtet, er helt usædvanligt,« sagde Mette Grith Stage.

Konverterede til islam efter Tyrkiet-rejse

Den nu 16-årige pige konverterede til islam 17. oktober 2015 efter at have været på en rejse til Tyrkiet. Efterfølgende ændrede hun adfærd på de sociale medier og begyndte blandt andet at citere vers fra koranen, skrive på arabisk, og stoppede – ifølge eget udsagn – med at drikke alkohol.

På det sociale medie Ask.fm, hvor hun har en profil, forholder hun sig også flere gange til jihad. Blandt andet bliver hun spurgt, hvad jihad er, hvortil hun svarer »Hellig krig, skat«. På spørgsmålet om hvorvidt hun støtter jihad, svarer hun kort: »Ja«.

Kundby-pigen figurerer desuden flere gange med en pistol i hånden og fortæller, at hun har gået til skydning, og kommer med anbefalinger til, hvordan hendes følgere kan blive dygtige til at skyde:

»Der findes træningslejre, hvor du kan lære at skyde, hvis det var det, du ville,« skriver hun.

Sigtet 25-årig blev løsladt

I sagen har en nu 25-årig mand fra Østjylland også været sigtet. Kundby-pigen betegnede forud for anholdelserne manden som »min bedste ven« på det sociale medie ask.fm.

Den 24-årige har tidligere været i Syrien, hvor han angiveligt har kæmpet for Islamisk Stat. Han meldte sig selv til politiet dagen efter, pigen blev anholdt sidste år.

I sidste uge meldte anklagemyndigheden dog ud, at der ikke bliver rejst tiltale mod manden, der ellers var sigtet for medvirken til pigens planer om at angribe de to skoler. Manden blev derfor løsladt 10. februar.

Efterforskningen i sagen mod den 25-årige mand har ifølge anklagemyndigheden været »meget omfattende« og der har blandt andet været indhentet elektroniske oplysninger for udlandet i efterforskningen, og over 100 vidner er blevet afhørt.

»Det er derfor først nu, at vi har fået et samlet billede af hans rolle, og den rolle giver ikke grundlag for, at vi tiltaler ham,« sagde statsadvokat Lise-Lotte Nilas i forbindelse med hans løsladelse i sidste uge.

Både pigen og manden har gennem hele sagen nægtet sig skyldig.

Retssagen er sat til at begynde 7. april i Retten i Holbæk, og der er reserveret 15 dage til den.