15.000 vacciner er gået tabt i Region Hovedstaden efter »ærgerlig fejl«

En række uheldige omstændigheder er skyld i, at tusindvis af coronavacciner har måttet kasseres i Region Hovedstaden. Copenhagen Medical ærgrer sig og tager fejlen på sig.

15.000 vacciner fra Pfizer/BioNTech og 800 fra Moderna er kasseret efter en strømafbrydelse i Copenhagen Medicals vaccinationscenter i Forum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fejl, der indtraf sidste weekend på Copenhagen Medicals vaccinationscenter i Forum i København, er skyld i, at tusindvis af vacciner er blevet kasseret.

En nat i sidste weekend var der nemlig et strømsvigt i køleskabene, hvor vaccinerne opbevares. Strømsvigtet blev ikke opdaget i tide, og af sundhedsfaglige hensyn måtte 15.000 vacciner fra Pfizer/BioNTech og 800 fra Moderna kasseres.

Fejlen ligger på Copenhagen Medicals bord, erkender Trine Baadsgaard, der er presseansvarlig i Copenhagen Medical.

»Det er en enormt ærgerlig fejl fra vores side. Der var en række forskellige tilfældigheder – strømnedbrud, mangel på chips og sensorer, som skal overvåge køleskabet,« siger hun.

Er fejlen jeres?

»Ja, det er det. For i yderste tilfælde skulle vi have sat en vagt på, som holdt øje med det. Det har vi lært nu,« siger hun.

Der var ingen overvågning af køleskabene, da strømmen gik natten i sidste weekend. Samtidig oplyser Trine Baadsgaard, at overvågningssystemet manglede nogle chips, som det ikke havde været muligt at skaffe. Derfor opdagede ingen, at køleskabene ikke virkede, før det var for sent.

Ambitionen hos myndighederne og kapaciteten hos Copenhagen Medical sikrer, at der kan vaccineres 10.000 om dagen, men det sker langt fra i øjeblikket, siger Trine Baadsgaard.

Over hvor lang tid ville de 15.000 vacciner række?

»Det kommer meget an på, hvor mange der bliver vaccineret. I går vaccinerede vi ikke mere end 1.200, men vores kapacitet er, at vi skal kunne vaccinere 10.000 om dagen. Så mange bliver der bare slet ikke vaccineret for tiden. Det kommer an på, hvor travlt der er,« siger hun.

Har det konsekvenser for jeres mulighed for at vaccinere i den kommende tid?

»Jeg har ikke indtryk af, at der er mangel på vacciner, og vi får jo vacciner fra Statens Serum Institut, men vi har ikke fået noget at vide om, at der skulle være leveringsproblemer,« siger hun:

»Vi har indført nogle nye procedurer nu, som gør, at det ikke kommer til at ske igen. Vi har selvfølgelig orienteret Region Hovedstaden med det samme og lavet en redegørelse, og jeg har ikke hørt, at det skulle have konsekvenser for hverken forsyningssikkerheden eller andet. Vi har i hvert fald lært af det, og vi beklager det.«