15 syriske familier har søgt støtte til at rejse frivilligt hjem

Mens de første syrere har fået afslag på asyl i Danmark, og Flygtningenævnet i disse dage behandler deres sager, søger andre flygtninge information om finansiel støtte til at rejse frivilligt hjem til Syrien. Dansk Flygtningehjælp, der står for rådgivningen, kender dog ikke nogen, der endnu er rejst.

Byen Douma i det østlige Ghouta i Damascus, Syrien 8. marts 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: BASSAM KHABIEH/RITZAU SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver dag modtager Dansk Flygtningehjælp 20-25 opkald fra syrere i Danmark, der gerne vil vide mere om den økonomiske hjælp, de kan få, hvis de rejser frivilligt tilbage til Syrien.

»Der er blandt andet syrere, der ikke kan få resten af deres familie hertil - den nære familie såsom ægtefæller og børn, men også gamle forældre og søskende, som de synes, de skal hjem og tage ansvar for. Andre ringer, fordi de generelt ikke trives i Danmark. Nogle synes, det er meget svært at komme ind på det danske arbejdsmarked,« fortæller asylchef i Dansk Flygtningehjælp, Eva Singer.

De 20-25 opkald er ikke nødvendvigvis fra 20-25 forskellige personer.

»Der er rimelig mange, der ringer ofte for at høre nyt,« siger Eva Singer.

Trods daglige opkald har Dansk Flygtningehjælp ikke kendskab til, at én eneste af de cirka 20.000 syriske flygtninge i Danmark endnu er rejst tilbage til hjemlandet med den såkaldte repatrieringsstøtte, der giver penge til blandt andet flybilletter og etablering i hjemlandet.

Situationen i Syrien er da også fortsat alvorlig. Det bekræfter en helt ny rapport udført for The European Institute of Peace blandt andet. Den omhandler specifikt skæbnen for de flygtninge, der er vendt retur til de regimekontrollerede dele af landet, og den dokumenterer blandt andet hundredvis af anholdelser.

15 ansøgninger til kommuner

I disse dage behandler Flygtningenævnet seks prøvesager med syrere fra Damaskus-området, der har fået afslag på at få forlænget deres opholdstilladelse i Danmark fra Udlændingestyrelsen. Bliver afslagene stadfæstet, bliver Danmark det første land i Vesten, der sender flygtninge hjem til Syrien imod deres vilje.

I modsætning til dette findes repatrieringsstøtten, der skal give incitament til frivillige hjemrejser. Tidligere har myndighederne ikke vurderet, at det var sikkert nok at tilbyde repatrieringsstøtte til netop syrere. Men 1. marts 2018 blev det også muligt for flygtninge fra Syrien at søge om den.

I første kvartal af 2019 har Dansk Flygtninge modtaget 70 anmodninger om individuelle samtaler om repatrieringsstøtte, som vedrørte i alt 224 personer.

I 15 sager har organisationen hjulpet med at sende deciderede ansøgninger om repatrieringsstøtte til kommunerne.

Lignende program i Tyskland

Tyskland er indtil nu et af de eneste europæiske lande, der faktisk har faciliteret frivillige tilbagevendinger til Syrien. Her tilbydes syriske flygtninge et lignende repatrieringsprogram med finansiel støtte til både rejsen og det nye liv i hjemlandet.

I 2018 valgte 437 syrere i Tyskland at rejse frivilligt tilbage til Syrien. Det svarer til under en promille af Tysklands godt 700.000 syriske flygtninge.

Efterfølgende har der været rapporter om, at mindst to af de syriske flygtninge, som er rejst tilbage fra Tyskland, er forsvundet i Syrien. Ingen ved om de er døde eller i live.

I Danmark afgøres de seks syriske prøvesager om asyl i Flygtningenævnet hhv. denne fredag, på mandag og på tirsdag. En af de flygtninge, der har sin sag i Flygtningenævnet er Zaher, som du kan læse mere om her.