15 Syrien-krigere fra Danmark dræbt

Ifølge en ny analyse fra Center for Terroranalyse er mindst 100 personer rejst fra Danmark til Syrien for at kæmpe i borgerkrigen i landet. 15 af disse er blevet dræbt.

Foto: MARWAN IBRAHIM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 15 Syrien-krigere, der er rejst fra Danmark til det borgerkrigshærgede land, er blevet dræbt. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) under Politiets Efterretningstjeneste (PET) i en ny analyse.

CTA fastslår i analysen, at antallet af udrejste fra Danmark til Syrien overstiger 100, men at tallene er forbundet med en vis usikkerhed og »kan være højere«. Derudover vurderes det, at der fremover vil være flere kvinder, der rejser af sted for at kæmpe i borgerkrigen.

ISIS’ fremmarch i Irak »kombineret med en intensiveret og brutal propaganda kan øge antallet af danske militante islamister, der udrejser for at kæmpe«, anslår CTA i analysen. Og ISIS-sunnimuslimernes fremgang kan »have en yderligere radikaliserende effekt på unge, der allerede befinder sig i militante islamistiske miljøer i Danmark«, hedder det videre i CTAs analyse.

»CTA vurderer, at dette kan være med til at øge terrortruslen mod Danmark,« fastslås det.

Det anslås, at i alt 1.500 personer fra Europa er rejst til Syrien for at deltage i konflikten, der har kostet mere end 160.000 personer livet, siden den brød ud i marts 2011.

For en måned siden offentliggjorde CTA en lignende analyse, hvori PET advarede om voksende trusler fra militante islamistiske miljøer i Danmark.

»Det er vores vurdering, at der i miljøerne foregår en aktiv rekruttering og en efterfølgende mere fokuseret indslusning til en militant islamistisk ideologi. Denne radikalisering gennemføres af en mindre gruppe personer, hvoraf nogle er kendt af PET fra tidligere danske terrorsager. Vi kan konstatere, at denne aktive rekruttering og radikalisering af unge er stigende, og vi holder nøje øje med udviklingen på området,« sagde PET-chef Jens Madsen i forbindelse med offentliggørelsen af analysen.

Ifølge CTAs nye analyse er de udrejste overvejende unge sunnimuslimske mænd af mange forskellige etniske oprindelser, mens danske konvertitter også er draget til Syrien.