15 danskere samlede meteorit-stumper - nu får de to millioner kroner

15 privatpersoner kan nu dele en dusør på hele to mio. kr. for deres fund af næsten ni kilo meteoritstumper, der sidste år faldt ned over det vestlige København.

Lektor Henning Haack viser en stump af Ejbymeteoritten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

15 danskere gjorde en særdeles lukrativ forretning, da de i dagene efter et spektakulært meteornedfald over den vestlige del af hovedstadsområdet 6. februar i fjor indsamlede i alt 8.937,78 gram meteoritstumper.

De 15 meteoritjægere står nemlig til at dele en samlet »findeløn« på  lidt over to mio. kr., skriver Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.

Dusøren stammer fra Statens Naturhistoriske Museums danekræ-ordning, og beløbet vil blive fordelt efter hvor mange gram, de enkelte findere har indleveret til museet.

Så hvis en af finderne har indsamlet eksempelvis 900 gram meteoritstumper, står vedkommende til at modtage over 200.000 kr.

Det store beløb skyldes, at finderne er sikret en godtgørelse, der nogenlunde svarer til meteoritternes markedsværdi.

Den såkaldte Ejby-meteorit faldt bl.a. ned på en parkeringsplads i Herlev, hvor der blev indsamlet omkring et halvt kilo af de sjældne sten, der stammer helt tilbage fra solsystemets dannelse for ca. 4,5 mia. år siden.

»Danekræ-ordningen sikrer, at meteoritter som Ejby eller Maribo bliver bevaret som en del af vore fælles, nationale naturarv. Det er ret fantastisk og samtidig enestående. Der findes ikke nogen tilsvarende ordning i andre lande. Til gengæld er der i udlandet en del opmærksomhed omkring vores danekræ-ordning, fordi den fungerer så godt på »halvfrivillig« basis,« siger Bent Lindow fra Statens Naturhistoriske Museum og medlem af Danekræ-udvalget. Han fortsætter:

»I udlandet vil en meteorit som Ejby typisk ende på det kommercielle marked og forsvinde ind i en privat samling. Det er et stort tab for omverdenen, hvor hverken offentligheden kan nyde den på museum, eller forskerne kan undersøge den og lære nyt om naturens verden.«

En enkelt klump fra Ejby-meteoritten har tidligere været udstillet på Geologisk Museum i København, men i de kommende to uger - under skolernes vinterferie - vil offentligheden for første gang få mulighed for at se alle meteoritterne samlet på museet.

Det spektakulære syn af stenens fald fra rummet blev indfanget på videokamera. På den baggrund kunne man beregne dens hastighed, da den fløj ind i atmosfæren, til 14,5 km/sek, svarende til ca. 50.000 km.