15-årige: Ingeniør eller læge, det er ikke lige mig

Ifølge PISA-undersøgelsen har danske skoleelever i særdeleshed svært ved se sig selv i et naturvidenskabeligt job som voksne.

ARKIVFOTO: Elever fra 9. klasse på Trongårdsskolen i Lyngby var onsdag den 30. november 2016 på besøg hos kemivirksomheden Haldor Topsøe i Lyngby til Girls' Day in Science. Her prøvede de kræfter med at producere ammoniak til kunstgødning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald

I folkeskolen er der er langt mellem fremtidens ingeniører, læger og andre med naturvidenskabelige eller tekniske uddannelser .

Ifølge den netop offentliggjorte PISA-undersøgelse er det således kun 15 procent af de cirka 7.000 15-årige danske skoleelever i undersøgelsen, der »forventer at arbejde med et job med indhold af naturvidenskab som 30-årige«.

Det er ikke alene næsten ti procentpoint under gennemsnittet for alle OECD-landene. Det er også under gennemsnittet for de nordiske lande, ligesom det også er et fald på seks procentpoint i forhold til 2006, da danske elever sidst skulle forholde sig til en eventuel jobfremtid inden for naturvidenskab.

Det er med andre ord »betænkeligt« ifølge medlem af det danske PISA-konsortium, lektor emerita Helene Sørensen fra Aarhus Universitet.

»Vi kan se, at i andre lande, ikke mindst i Asien, er forventningerne til at skulle arbejde med naturvidenskab meget højere,« siger hun:

»Det kan være en vej frem til et bedre liv. Her i Danmark er det ikke på samme måde, noget man vælger. Der er så mange andre muligheder for at få en uddannelse.«

Af undersøgelsen fremgår det, at danske drenge finder større glæde ved naturfag end danske piger. Omvendt er danske piger betydeligt gladere for naturfag end andre piger i Norden.

»Det er noget, vi kan gøre noget ved, i folkeskolen,« siger hun og fremhæver tættere kontakter mellem skoler og virksomheder som en af flere veje frem til at lære flere danske 15-årige at drømme naturvidenskabelige drømme:

»Det er også noget af det, der er lagt op til med skolereformen.«

Ifølge PISA-konsortiet hører det dog med til historien, at danske 15-årige »generelt er meget usikre omkring deres forventninger til fremtidigt job«.

Underdirektør i Dansk Industri (DI), Charlotte Rønhof, ærgrer sig over PISA-resultaterne, der kommer samme dag, som Berlingske kan beskrive, hvordan universiteterne producerer flere og flere bachelorer inden for naturvidenskab.

»Nu er de selvfølgelig kun 15 år, så meget kan nå at ændre sig. Men mange af dem står over for at skulle vælge studieretning i gymnasiet, og det her kan være med til, at de fravælger fysik, matematik og kemi,« siger hun.