15-årig tilstår hærværk mod Jellingsten

En kun 15-årig dreng har tilstået, at han i weekenden overmalede de tusind år gamle Jellingsten med grøn grafitti.

Hærværk mod Jelligsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lone Gasberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi har her til aften anholdt en dreng på 15 år fra lokalområdet. Han er sigtet for de nævnte hærværksforhold, siger politiinspektør Steen Edeling fra Sydøstjyllands Politi i en kort pressemeddelelse.

Natten til lørdag blev både den største af de to sten og den lidt mindre, Gorms sten, sprayet til med grøn maling og det kryptiske ord 'Gelwan E', men torsdag tilstod en kun 15-årig dreng fra lokalområdet, at han var manden bag hærværket.

I weekenden var der stor usikkerhed om, hvordan rensningen af stenene, der blev rejst af Harald Blåtand omkring år 965, skulle foregå. Og om det overhovedet var muligt at rense stenene uden at ødelægge dem. Mandag kunne Nationalmuseet dog oplyse, at rensning formentlig var muligt.

- Vi skal have taget nogle prøver og forsøgt os lidt frem. Men det er ikke alle opløsningsmidler, der virker lige godt i kulden. Så vi gør det først om måske en måneds tid, sagde Nationalmuseets ekspert i Jellingstenene, Susanne Trudsø mandag til Ritzau.

Formanden for Jelling Menighedsråd, Gunni Højvang, var ved at græde, da han hørte om hærværket lørdag morgen og betegnede det som 'en katastrofe'. Oldtidsmindet står på UNESCO's verdensarvsliste, og gerningen fik i ugens løb folketingsmedlem Karen Jespersen til at kræve højere straf for den form for hærværk.

Kulturarvsstyrelsen, som har myndighed over hele Jellingmonumentet, planlægger at lave en stor opvarmet montre om begge sten, så de fremover kan stå i fred for både uvejr og uslinge.